Wageningen Universiteit en Researchcentrum
securityâ in china

Wageningen UR draagt bij aan âMetropolitan Food Securityâ in China

18 mei 2011

Onderdeel: Wageningen UR

âMetropolian Food Securityâ was een belangrijk thema tijdens de Sino Dutch Agricultural Innovation Conference. Dit congres vond woensdag 11 mei plaats in Peking, China, ter gelegenheid van het officiële bezoek aan China van minister Verhagen van Economische zaken, Landbouw en Innovatie. Raoul Bino, een van de algemeen directeuren van Wageningen UR (University & Research centre), sprak over Metropolitan Food Safety & Supply.

Tijdens de conferentie werden door Nederlandse en Chinese sprekers belangrijke zaken besproken als innovatie en R&D, het beheer van de leveranciersketen, technologie en de ontwikkelingen in de markt. Raoul Bino, algemeen directeur van de Agrotechnology & Food Sciences Group van Wageningen UR gaf een presentatie over het belang van agroproductie en agroketenlogistiek en de mogelijkheden die nieuwe innovatieve technieken bieden.

âMetropolitan Food Securityâ
âMetropolitan Food Securityâ is een van de grootste uitdagingen waar de huidige snel verstedelijkende wereld mee wordt geconfronteerd; in 2030 woont minimaal 60 procent van de wereldbevolking in steden. De explosieve groei van de steden en daarin de stedelijke middenklasse met haar toenemende koopkracht heeft een enorme invloed op de voedselconsumptiepatronen en zorgt voor een stijging in de vraag naar kwalitatief, veilig en hoogwaardig (gemaks)voedsel tegen redelijke prijzen en jaarrond beschikbaar.

China is de onbetwistbare winnaar van het verstedelijkingsproces. De huidige landbouwproductie in China kan echter niet beantwoorden aan deze veranderingen in de vraag, niet qua voedselveiligheid, noch qua kwaliteit en kwantiteit. De ontwikkeling van de productiviteit in de landbouw blijft achter in vergelijking met de ontwikkeling van het totale BBP. Ook wordt China geconfronteerd met een beperkte en steeds kleiner wordende hoeveelheid grond die geschikt is voor landbouw juist door die verstedelijking. Deze ontwikkeling gaat bovendien gepaard met watertekorten en een verergerende aantasting van het milieu. China heeft een innovatieboost nodig in de landbouw en de aanpalende voedselindustrie om daarmee de benodigde infrastructuur, hightech landbouw en efficiënte agrologistiek in het land op het vereiste niveau te krijgen (toekomstrobuust). Wat dit betreft bestaat een enorme vraag naar de gewenste technologie, know-how en bijdrage van toonaangevende wereldspelers, zoals Nederland.

Wageningen UR ontwikkelt duurzame oplossingen voor voedselproductie in een stedelijke omgeving
Wageningen UR heeft samen met DHV* en GMV* een plan ontwikkeld voor een geïntegreerde en innovatieve ontwikkeling van âMetropolitan Food Securityâ. Wageningen UR zet daarbij haar kennis in van landbouwproductie en voedselverwerking, agrologistiek en handel, stadsontwikkeling en infrastructuur, communicatie en marketing en kennismanagement.

In opdracht van de COFCO Group (China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation) werkt Wageningen UR aan het project âBeijing Eco-Valley of Agricultureâ. De COFCO Group, opgericht in 1949, is Chinaâs belangrijkste leverancier van landbouw- en voedselgerelateerde producten en diensten. Ze heeft een zeer divers bedrijfsportfolio en is opgenomen in de âFortune 500â-lijst. COFCO erkent de potentie van hoogwaardige landbouwactiviteiten in China en streeft ernaar een totale productketen op te bouwen die de schakel vormt âvan de boer naar het bordâ. De âEco-Valleyâ zal de basis vormen voor demonstratie en voor het opbouwen van ervaring en het model zal door heel China worden geïmplementeerd. Het project ligt op 40 km. van het centrum van Peking en zal 1100 hectare beslaan, een investering van naar verwachting meer dan 1 miljard euro. Volgende maand wordt begonnen met de bouw van de eerste fase van de âEco-Valleyâ, een gebied van 100 hectare.


* DHV is een toonaangevende internationale groep voor ontwerp, planning en engineering. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amersfoort.
* GMV is de branchevereniging van de producenten van apparatuur voor voedselverwerking en -verpakking in Nederland.

Contact
Arjen Simons
0317 480077
arjen.simons@wur.nl
Metropolitan food clusters

Petra Kanters
0317 480081
petra.kanters@wur.nl