Veilig Amsterdam


---

Jaarverslag 2010 Coordinatiebureau Bibob

18 mei 2011

Het jaarverslag 2010 van het Coördinatiebureau Bibob Amsterdam (Coördinatiebureau) is door het college goedgekeurd. Het Coördinatiebureau is onderdeel van het Van Traa-team van de Directie Openbare Orde en Veiligheid van de Bestuursdienst, gemeente Amsterdam.

Het Coördinatiebureau is verantwoordelijk voor de implementatie van de Wet Bibob en adviseert de stadsdelen en de Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) bij de toepassing van de wet in het gehele traject van vergunningaanvraag tot hoger beroepsprocedures. De Wet Bibob kan bij vergunningen voor horeca, coffeeshops, prostitutie- en escortbedrijven, speelautomatenhallen, bouw- en milieuactiviteiten, subsidies en bij aanbestedingen op het gebied van bouw, milieu en ICT worden ingezet.

* In 2010 heeft het Coördinatiebureau de stadsdelen en diensten geadviseerd inzake 44 vergunningsdossiers en 1 subsidie over eventuele doorzending naar het Landelijk Bureau Bibob.
* Bij het overgrote merendeel van de doorgezonden dossiers adviseerde het Landelijk Bureau Bibob een mindere of ernstige mate van gevaar op crimineel gebruik van de vergunning. Hieruit volgt dat het Coördinatiebureau Bibob alleen de echt risicovolle dossiers voorlegt aan het Landelijk Bureau Bibob en een zeeffunctie vervult.
* In het kader van de werkgroep Integriteit heeft het Coördinatiebureau Bibob een bijdrage geleverd aan nieuw screeningsbeleid bij aanbesteden vastgoedtransacties en overige privaatrechtelijke overeenkomsten, waaronder de toepassing van de Wet Bibob.

* Het Coördinatiebureau Bibob is in 2010 betrokken geweest bij diverse wijzigingen van wet- en regelgeving, te weten de Wet Bibob die naar verwachting medio 2012 gewijzigd zal worden. De Wet personenvervoer in verband met de toepassing van de Wet Bibob bij taxi's en tot slot de APV in verband met evenementenvergunningen voor vechtsportgala's.

* Het Coördinatiebureau Bibob werkt, met het oog op een effectievere en risicogestuurde inzet van het Bibob-instrument, binnen de kaders van wet- en regelgeving in toenemende mate samen met partners als politie, justitie en de Belastingdienst. Onder meer in het kader van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Noord-Holland.
* Het Coördinatiebureau Bibob zoekt continu naar slimmere en effectievere manieren van integriteitstoetsing waarbij administratieve lasten voor de ondernemer en bestuurlijke lasten voor de gemeente zoveel mogelijk worden beperkt.

Meer informatie

Jaarverslag 2010 Coordinatiebureau Bibob
Toepassing Wet Bibob

---