Hoefnet

Nieuws

Félix-Marie Brasseur terug aan het wedstrijdfront

18-05-2011

Na afwezigheid van vijf jaar pakt de Belgische tweevoudig Wereldkampioen vierspannen Félix-Marie Brasseur de wedstrijdleidsels weer op. Met behulp van zijn oude vriend en sponsor Jan De Clerck heeft Brasseur een vierspan Lipizzaners samengesteld waarmee hij in 2012 aan het WK vierspannen in Riesenbeck wil deelnemen. Aken 2002 Aken 2002 (foto: Alain Martin)

Geschil

Na het behalen van zijn tweede wereldtitel tijdens de Wereldruiterspelen in Aken 2006 had Brasseur door een geschil met de eigenaar niet langer de beschikking over de Lusitanopaarden: "De eigenaar wilde dat de paarden in 2007 aan het WK tweespannen zouden deelnemen en dat vond ik te veel voor de paarden." Brasseur is echter nog altijd goede vrienden met Antonio Simoes. Brasseur kreeg vervolgens een aantal Andalusische paarden tot zijn beschikking van een Spaanse eigenaar, maar door de financiële crisis kwam ook aan deze samenwerking een einde.
Aken 2002 Aken 2002 (foto: Alain Martin)

Achttal

Félix-Marie Brasseur heeft momenteel de keuze uit acht Lipizzanerpaarden: "Ze lijken op de Andalusiërs en Lusitano's, maar ze zijn sterker. De Lipizzaners werden van oorsprong gebruikt voor landarbeid terwijl de Iberische paarden werden ingezet om vee te drijven."
Eén hengst en twee merries zijn afkomstig uit Hongarije, drie Lipizzaners komen uit het span dat Jan De Clerck in Jerez had, waarvan twee zonen van de hengst die in Wolfsburg meeliep. Het achttal wordt gecompleteerd met twee zonen van de hengst uit het span van Stockholm uit de stal van Jan De Clerck in het Belgische Waasmunster.

WEG Jerez 2002 WEG Jerez 2002 (foto: Alain Martin)

Vrienden

De vriendschap tussen Brasseur en De Clerck gaat meer dan twintig jaar terug. In 1988 was Brasseur trainer van De Clerck op het WK vierspannen in Apeldoorn. Op de Wereldruiterspelen in 1990 in Stockholm eindigde Brasseur met steun van De Clerck op de 9e plaats. In 1996 was Jan De Clerck de organisator van het WK vierspannen in Waregem waar Brasseur zijn eerste gouden medaille won. Op het WK in Wolfsburg in 2000 was Jan De Clerck sponsor van Brasseur die daar individueel brons won. WEG Jerez 2002 WEG Jerez 2002 (foto: Alain Martin)

Na 1996 en 2006 klaar voor 2016!

Met behulp van Jan De Clerck via zijn firma Caproleuna, Cavalor, Henk van der Wiel Harness, Haras Saint-Roch waar de paarden worden getraind, Lami Cell en naar verwachting FRBSE en de LEWB, wil Félix Brasseur de komende vier jaar aan de start verschijnen. Zij eerste doel is deelname aan het WK 2012, gevolgd door de Wereldruiterspelen 2014 in Normandië. Het ultieme doel van Félix Brasseur is een trilogie te completeren door na 1996 en 2006 in 2016 opnieuw de wereldtitel bij de vierspannen te veroveren.