FNV

P e r s b e r i c h t

FNV: 50.000 euro voor timmerman met asbestose

Bureau Beroepsziekten van de FNV (BBZ) heeft voor een timmerman een schadevergoeding van 50.000 euro uit het vuur gesleept. De inmiddels 60-jarige Leidenaar verrichtte als werknemer van bouwbedrijf Kondor (VolkerWessels) twintig jaar lang onderhoudswerkzaamheden bij ruimtevaartonderneming ESTEC in Noordwijk. Daarbij kwam veelvuldig asbest vrij, maar van beschermende maatregelen was meestentijds geen sprake.

Gedurende de hele periode dat de timmerman bij ESTEC werkte, moest hij heel vaak plafondplaten vervangen waarboven asbest zat. Ook moest hij veelvuldig gevelplaten zagen waarbij asbest vrijkwam. Adequate voorlichting van de werkgever over asbest en de bijkomende gevaren kreeg de werknemer nooit.

Begin 2007 meldde de onderhoudstimmerman zich ziek: bij hem werd asbestose geconstateerd, een asbestgerelateerde aandoening die minder vaak voorkomt dan het minstens zo beruchte mesothelioom. Mensen die door die aandoening worden getroffen, kunnen voor schadevergoeding terecht bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS). Mensen met asbestose (nog) niet. FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld: 'Gelukkig komt daar verandering in. Na jarenlange lobby is de FNV erin geslaagd de IAS-participanten, waaronder de werkgevers, te overtuigen dat er ook voor asbestose een regeling moet komen.'

Hartveld kan van het asbestfront nog een ander succesje melden: In de SER is vorige week een unaniem advies afgerond over de invoer van strengere, lagere grenswaarden die de Gezondheidsraad voorstelde voor asbest. 'Deze nieuwe normen worden over twee jaar wettelijk. De branche heeft dus twee jaar de tijd om te investeren in betere beschermingsmiddelen. Slopen van asbest wordt veiliger en de succesvolle BBZ-zaak illustreert alleen maar dat er nu nog veel mis is ', aldus Hartveld.

De 50.000 euro schadevergoeding van de timmerman kwam tot stand na schikking tussen FNV Bureau Beroepsziekten en de verzekeraar van IBB Kondor. Na zijn ziekmelding hervatte hij zijn werk nooit meer en belandde in 2009 in de WIA.