Gemeente Zoetermeer

Doelen uit beleidsplan Wmo 2008-2011 zijn behaald

Stadhuis Zoetermeer
De algemene doelen van het meerjarenbeleidsplan van de Wmo 2008-2011 zijn behaald. Dit blijkt uit de evaluatie. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de aanbevelingen uit de evaluatie voor het nieuwe meerjarenplan 2012-2015.
Resultaten
Enkele resultaten uit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) evaluatie: Inwoners krijgen bijna altijd direct antwoord bij vragen over wonen, zorg, welzijn en inkomensondersteuning. Minder mantelzorgers zijn overbelast en er zijn meer mantelzorgers geregistreerd. Ook zijn meer inwoners vrijwilligerswerk gaan doen. De inzet van vrijwilligersmakelaars heeft hier positief aan bijgedragen. Een op de vijf Zoetermeerders zet zich ervoor in dat iedereen kan meedoen in de wijk en buurt. Dat is hetzelfde gebleven. Om vernieuwing en innovatie op sociaal gebied te stimuleren, is het Fonds Maatschappelijke Ondersteuning ingericht. Vanwege onvoldoende resultaten is dit na een jaar gestopt.

Op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid van ouderen en mensen met een functiebeperking is er veel bereikt. In Rokkeveen is nieuw beleid ingezet met het project 'signaleren eenzaamheid' en de pilot dagbesteding in Rokkeveen. Dit is een nieuwe, positieve ontwikkeling binnen de Wmo. Inwoners komen niet meer op straat terecht. Door de effectieve aanpak van de afdeling schuldhulpverlening met onder andere de woningcorporaties moet het praktisch zijn uitgesloten dat inwoners op straat terechtkomen. Mensen met meerdere problemen worden sneller opgemerkt. Zij worden opgevangen door de intensieve samenwerking tussen zorginstellingen, gemeente, politie en corporaties. Mensen met een psychosociale problemen worden begeleid. Het pilotproject Maatschappelijk Steunsysteem helpt mensen met deze problemen de stap te zetten naar sociale contacten en vrijetijdsbesteding.

Wmo-beleidsplan
De WMO schrijft voor dat de gemeenteraad steeds voor een periode van maximaal 4 jaar een gemeentelijk WMO-beleidsplan vaststelt. In de tweede helft van 2011 verschijnt het WMO beleidsplan dat vanaf 2012 gaat gelden. De uitkomsten en bevindingen uit de eerste WMO-periode worden uiteraard daarbij betrokken. De evaluatie wordt nu eerst behandeld in de raadscommissie Samenleving.