Gemeente Lelystad

College wil aanpassing in bestuursakkoord VNG-Rijk

Woensdag 18 mei 2011

Het college van Lelystad wil aanpassing van het bestuursakkoord dat de VNG met het Rijk heeft afgesproken. Dat akkoord gaat over decentralisatie van taken en verantwoordelijkheden van de rijksoverheid naar lagere overheden, inclusief de uitvoering van bezuinigingen daarbij.

Grootste pijnpunt

Het grootste pijnpunt is de forse bezuiniging op de WSW (sociale werkplaatsen), waardoor Lelystad het onverantwoord vindt de taken op het gebied van de sociale werkvoorziening over te nemen. Als het VNG-bestuur niet in staat is om met het Rijk tot de gewenste aanpassingen te komen, dan stemt Lelystad niet in met het bestuursakkoord.

Bezuinigingen

Op donderdag 21 april 2011 hebben het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van waterschappen (UvW) overeenstemming bereikt over de inhoud van het bestuursakkoord 2011-2015. Met het bestuursakkoord wordt uitvoering gegeven aan het regeerakkoord en aan daarin afgesproken bezuinigingen. Met de decentralisatie van taken is ongeveer 8,5 miljard euro gemoeid. Daarnaast wordt circa 2 miljard euro aan bezuinigingen doorgevoerd.

Waardering

Het college van Lelystad heeft waardering voor de behaalde onderhandelingresultaten. De financiële gevolgen van het bestuursakkoord zijn voor Lelystad echter nog onvoldoende duidelijk en daarmee ook de uitvoerbaarheid van het akkoord. Het college kan zich in principe vinden in de overdracht van taken en bevoegdheden naar de gemeenten. De gemeente is op lokaal niveau vaak beter in staat efficiënt invulling te geven aan begeleidingstaken, vooral op het gebied van jeugdzorg, extramurale begeleiding uit de AWBZ, re-integratie, bemiddeling naar + behoud van werk voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Meer regelvrijheid

De gemeente moet echter wel in staat worden gesteld die taken te kunnen uitvoeren. Dat betekent: geen financiële beperkingen en meer regelvrijheid voor de gemeenten. Lelystad neemt graag de verantwoordelijkheid voor de brede sturing op werk en uitkering. Maar onder de bestaande voorwaarden komt Lelystad in ernstige financiële problemen. Probleem is dat de regering de arbeidsvoorwaarden voor de WSW (wettelijke en cao-verplichtingen) wil garanderen en tegelijkertijd de rijksbijdragen voor de WSW per arbeidsplaats met 5.000 euro gaat korten. Deze bezuiniging van 5.000 euro per WSW-arbeidsplaats gaat Lelystad zeker zo'n 1,5 miljoen euro kosten. Het college wil die niet ten laste van de gemeentebegroting laten komen.

Onderwijsarbeidsmarktbeleid

Ook ontbreekt in het onderhandelaarsakkoord stevig beleid op werkgevers en het creëren van plekken voor mensen met een arbeidshandicap. Er wordt te weinig druk uitgeoefend op onderwijs en werkgevers om actief te participeren in regionaal onderwijsarbeidsmarktbeleid. Zonder hen wordt een duurzame succesvolle uitvoering erg lastig.

Te weinig aandacht voor wonen

In het voorgelegde bestuursakkoord mist Lelystad aandacht voor het volkshuisvestingsbeleid in het algemeen en voor de bestaande woningvoorraad in het bijzonder. De bestaande wet- en regelgeving (zoals huurwetgeving, bouwbesluit hypotheekaftrek, woningwet, staatssteunregels voor woningcorporaties etcetera) is mede verantwoordelijk voor het vastlopen van de totale woningmarkt. Lelystad vindt het onverantwoord om zich als Rijk - zoals in het akkoord vastgelegd - met name te richten op de woningbouw in de regio's Amsterdam en Rotterdam.

Extra van belang voor Lelystad

Enige aandacht voor de bestaande woningvoorraad is volledig verdwenen. De particuliere bewoner of woningcorporatie is zelf verantwoordelijk. Er is echter geen geld, nauwelijks leningsmogelijkheden, om voldoende te investeren in de woningvoorraad. Bovendien worden de rijksmiddelen voor de stedelijke vernieuwing (ISV-gelden) afgeschaft. Het onderhoud van de in de jaren '70 gebouwde woningen komt echter op ons af. Voor de Lelystadse situatie is dit extra van belang, omdat de stad voor het grootste deel uit in die jaren gebouwde woningen bestaat.

Terug naar de onderhandelingstafel

Met de kanttekeningen over de WSW-gelden wil het college het VNG-bestuur terug naar de onderhandelingstafel met het Rijk sturen. Het college vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met het verwoorde collegestandpunt en deze in te brengen in de algemene ledenvergadering van de VNG op 8 juni aanstaande.
Ja