Stichting Aids Fonds

Stop met schijndiscussie over behandeling versus preventie

18-05-2011

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de Nederlandse bijdrage aan de internationale aidsbestrijding. Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! vinden het hoog tijd dat de schijndiscussie preventie versus behandeling stopt. Het draait niet om preventie 'of' behandeling maar om 'en'. Baanbrekend Amerikaans onderzoek toonde dit afgelopen week nog aan.

Nieuwe doorbraak
Dertig jaar geleden begon de wereldwijde strijd tegen aids. Een verlossend vaccin is nog niet gevonden. De successen die nu echter worden geboekt kunnen wel eens de grootste omslag in de strijd tegen aids beteken sinds de ontdekking van hiv-combinatie therapie in 1996. Uit Amerikaans onderzoek blijkt onomstotelijk dat eerder beginnen met behandelen van mensen met hiv niet alleen hun leven redt, maar dat ook de kans dat zij anderen infecteren met maar liefst 96% afneemt. Terecht dus dat de VN instelling voor aidsbestrijding (UNAIDS) spreekt van hiv-behandeling als een nieuwe preventie doorbraak.

Behandeling en preventie gaan hand in hand
De uitkomsten van dit onderzoek komen op een belangrijk moment. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het beleid op het gebied van internationale aidsbestrijding en seksuele reproductieve gezondheid en rechten (SRGR). De uitkomsten van het onderzoek plaatsen deze prioriteit in een nieuw licht. Hiv-preventie en hiv-behandeling gaan hand in hand menen STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds. Maar juist op behandeling lijkt Nederland al enige jaren te bezuinigen. Al enige jaren op rij heeft Nederland haar bijdrage aan het Global Fund verlaagt; het wereldwijde fonds dat de behandeling van veel mensen met hiv in ontwikkelingslanden financiert.

Nederlandse bijdrage aidsbestrijding
De afgelopen vijf jaar is het aantal mensen op hiv-behandeling verdertienvoudigd tot ruim 6 miljoen mensen. We zijn dus in staat om een verschil te maken, maar daar is wel voldoende financiering voor nodig. Zeker gezien de voorspelling dat over twintig jaar meer dan 50 miljoen mensen hiv-behandeling nodig hebben. STOP AIDS NOW! en Aids Fonds roepen de Staatssecretaris daarom op de Nederlandse bijdrage aan het Global Fund te verhogen naar 80 miljoen, het niveau van 2008. Het is tijd dat Nederland zich aansluit bij deze internationale ontwikkelingen en de achterhaalde discussie over preventie versus behandeling achter zich laat en de blik op de toekomst richt.

Droomfonds
STOP AIDS NOW! en de Clinton Health Access Initiative (CHAI) starten dit voorjaar een project in Swaziland dat de schijndiscussie preventie versus behandeling nog eens aantoont. Anders dan het Amerikaanse onderzoek zal het project in Swaziland op grote schaal worden uitgevoerd. Zo zullen al mensen in Swaziland worden getest op hiv én wordt er sneller begonnen met behandeling met hiv-remmers. Hierdoor neemt de kans op nieuwe hiv-infecties aanzienlijk af. Aan het eind van 2014 moet hierdoor 90% van de mensen die hiv-behandeling nodig heeft, dat ook krijgen. De verwachting is dat hierdoor het aantal nieuwe infecties met 50% daalt. Het project in Swaziland is mogelijk gemaakt door financiering uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij.