GroenLinks


Donner gooit woningmarkt op slot

Huurders draaien op voor het taboe om wat te doen aan de subsidie op koophuizen. Tweede Kamerlid Linda Voortman vraagt minister Donner van Binnenlandse Zaken zijn voorstel om het woningwaarderingstelsel te wijzigen in te trekken. Met deze wijziging geeft het kabinet verhuurders de ruimte de huur met 120 euro te verhogen. Donner gaat hiermee zelfs nog verder dan de afspraken in het regeerakkoord.

Voortman: "Deze wijziging lost geen problemen op, maar zorgt voor nog meer verstopping op de woningmarkt. Huurders lijden onder het taboe op het hervormen van de subsidies op koophuizen."

Dit kabinet geeft verhuurders niet alleen de mogelijkheden om de huren in de sociale sector te verhogen, zij krijgen ook de mogelijkheid om te gaan selecteren op huurders. Hierdoor kunnen mensen met lage inkomens buitengesloten worden.

Voortman: "Met zijn scheve woonbeleid creëert Donner insiders en outsiders."

Door de aaneenschakeling van bezuinigingen op huurders groeit de woningmarkt scheef. Om de balans weer terug te brengen moet nu worden hervormd op de hele woningmarkt.

GroenLinks wil de hypotheekrenteaftrek snel afbouwen. Ook in de huursector kan best hervormd worden. Maar dat kan veel slimmer en effectiever dan het kortzichtig verhogen van de huren en het verlagen van de huurtoeslag, aldus Voortman.