Vierslag nodig voor een zorgvuldige veehouderij

Persbericht van Schuttelaar & Partners B.V.

Professionalisering is de sleutel tot verdere verduurzaming van de veehouderij in Nederland. Het gaat om een 'race to the top' op vier aspecten: absolute veiligheid, het dier centraal, geen overlast en toekomstbestendig. Dit was de belangrijkste uitkomst van het Maatschappelijk Café van Schuttelaar & Partners "Kan veehouderij zorgvuldig?" op 17 mei, waar meer dan 150 mensen uit bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, overheden en wetenschap debatteerden over een duurzame toekomst van de dierlijke sector in Nederland.

Hans Alders, leider van het publieke debat over megastallen, schetste de keuze in het debat tussen doorgaan op de huidige weg, verder professioneel verduurzamen of extensiveren. Martin Scholten, Wageningen UR, pleitte voor ruimte voor innovatie en creativiteit: "om meters te maken heb je meters nodig." Het debat mag niet worden gesimplificeerd tot getallen (zoals oppervlakte bouwkavel of aantallen dieren) die geen enkele relatie hebben tot dierenwelzijn, volksgezondheid of milieu. Hierdoor wordt de verkeerde creativiteit gestimuleerd.

Onder verwijzing naar de discussie over kistkalveren gaf Bert van den Berg, Dierenbescherming, aan dat ook nu verduurzamingstappen mogelijk zijn. Om dit proces te versnellen is financiële ruimte nodig in de sector. Daar sloot Paul Jansen van Europa's grootste slachterij VION zich bij aan met de ambitie om de stap te maken van niche naar norm. "Supermarkten hebben hierbij de sleutel in handen. Zij, en zij alleen, zijn in staat om de afzet van diervriendelijk en duurzaam geproduceerd vlees te vergroten."

Het Maatschappelijk Café van Schuttelaar & Partners "Kan veehouderij zorgvuldig?" vond plaats op 17 mei in perscentrum Nieuwspoort, Den Haag en werd mede mogelijk gemaakt door Wageningen UR. Op 23 juni en 7 september vinden eveneens Maatschappelijke Cafés plaats over de zorgvuldige veehouderij.

*

Links:
http://www.schuttelaar.nl



Razende Robot Reporter