Vierslag nodig voor een zorgvuldige veehouderij
Persbericht van Schuttelaar & Partners B.V.
Professionalisering is de sleutel tot verdere verduurzaming van de
veehouderij in Nederland. Het gaat om een 'race to the top' op vier
aspecten: absolute veiligheid, het dier centraal, geen overlast en
toekomstbestendig. Dit was de belangrijkste uitkomst van het
Maatschappelijk Café van Schuttelaar & Partners "Kan veehouderij
zorgvuldig?" op 17 mei, waar meer dan 150 mensen uit bedrijfsleven,
maatschappelijke organisaties, overheden en wetenschap debatteerden
over een duurzame toekomst van de dierlijke sector in Nederland.
Hans Alders, leider van het publieke debat over megastallen, schetste
de keuze in het debat tussen doorgaan op de huidige weg, verder
professioneel verduurzamen of extensiveren. Martin Scholten, Wageningen
UR, pleitte voor ruimte voor innovatie en creativiteit: "om meters te
maken heb je meters nodig." Het debat mag niet worden gesimplificeerd
tot getallen (zoals oppervlakte bouwkavel of aantallen dieren) die geen
enkele relatie hebben tot dierenwelzijn, volksgezondheid of milieu.
Hierdoor wordt de verkeerde creativiteit gestimuleerd.
Onder verwijzing naar de discussie over kistkalveren gaf Bert van den
Berg, Dierenbescherming, aan dat ook nu verduurzamingstappen mogelijk
zijn. Om dit proces te versnellen is financiële ruimte nodig in de
sector. Daar sloot Paul Jansen van Europa's grootste slachterij VION
zich bij aan met de ambitie om de stap te maken van niche naar norm.
"Supermarkten hebben hierbij de sleutel in handen. Zij, en zij alleen,
zijn in staat om de afzet van diervriendelijk en duurzaam geproduceerd
vlees te vergroten."
Het Maatschappelijk Café van Schuttelaar & Partners "Kan veehouderij
zorgvuldig?" vond plaats op 17 mei in perscentrum Nieuwspoort, Den Haag
en werd mede mogelijk gemaakt door Wageningen UR. Op 23 juni en 7
september vinden eveneens Maatschappelijke Cafés plaats over de
zorgvuldige veehouderij.
*
Links:
http://www.schuttelaar.nl
Razende Robot Reporter