Gemeente Boxmeer


Bezuinigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De gemeente Boxmeer moet fors bezuinigen op allerlei terreinen en ook op de uitgaven voor de voorzieningen in de Wmo. Het college van burgemeester en wethouders heeft hierover op 10 mei 2011 een besluit genomen. De burgerparticipatieraad heeft hierover positief geadviseerd.

Het college heeft besloten tot de volgende maatregelen:


1. Relatief eenvoudig te verkrijgen woningaanpassingen worden in vrijwel alle situaties niet meer verstrekt of vergoed. Het gaat om voorzieningen als handgrepen en wandbeugels in douche of toilet, maar ook om verhoogde toiletpotten, losse toiletverhogers en eenvoudige douchezitjes en douchestoelen.

2. Er komt een eigen bijdrage voor alle voorzieningen, behalve voor rolstoelen.

3. Het college gaat aan de gemeenteraad voorstellen om in de toekomst leges te heffen voor de uitgifte van gehandicaptenparkeerkaarten.

Wanneer is in de nieuwe situatie een eigen bijdrage aan de orde? o In heel veel gevallen komen de genoemde eenvoudige woningaanpassingen voor eigen rekening en moet men deze zelf aanschaffen. o Een eigen bijdrage voor alle voorzieningen (behalve rolstoelen) betekent ook een eigen bijdrage voor het gebruik van scootermobielen of andere vervoermiddelen en/of aanpassingen. Ook voor losse hulpmiddelen (zoals een toiletstoel en tillift) in de woning is een eigen bijdrage aan de orde. Voor de meeste woonvoor-zieningen en de dienstverlening "hulp bij huishouden" geldt nu al een eigen bijdrage. o Als de gemeenteraad het voorstel van het college gaat overnemen dan gaan aanvragers voor een gehandicaptenparkeerkaart in de toekomst leges betalen.
o In een aantal situaties bij rolstoelen en scootermobielen is er voor gekozen om de jaarlijkse kosten van onderhoud, waar mogelijk, te beperken. Hierover zijn afspraken gemaakt met de leverancier. Klanten die in het bezit zijn van deze voorzieningen zijn over wijzigingen in het preventief onderhoudsprogramma via een brief op de hoogte gesteld.

Wanneer is in de nieuwe situatie géén eigen bijdrage aan de orde? o Als klanten al een maximale eigen bijdrage betalen voor Wmo-diensten en

-voorzieningen of AWBZ-hulp. In die situaties ligt er een CAK-besluit met een vastgestelde maximale eigen bijdrage. De maximale bijdrage is door het CAK vastgesteld op basis van de hoogte van het individuele inkomen.
o Bij voorzieningen voor minderjarige kinderen is ook in de nieuwe situatie nog steeds geen eigen bijdrage aan de orde. o Voor rolstoelen.

Ingangsdatum
De maatregelen gaan voor alle nieuwe aanvragen in per 1 juni 2011. Het college heeft besloten om voor de al bestaande klanten die gebruik maken van voorzieningen een latere ingangsdatum (1 september 2011) te kiezen. De klanten kunnen daardoor tijdig en goed worden geïnformeerd over de voorgenomen maatregelen. De huidige klanten die te maken krijgen met een nieuwe eigen bijdrage worden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht.