Gemeente Breda

18May
Samen beter: welstand in uitvoering
Het jaarverslag van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is nu online beschikbaar. Het belicht naast cijfermatige gegevens ook een aantal projecten die in 2010 jaar aan de commissie werden voorgelegd. Het jaarverslag heeft een originele vorm: een poster op het formaat van een bouwtekening, met een fotocollage van het Drie Hoefijzersterrein, wat in 2010 nieuw leven werd ingeblazen.

Bob Bergkamp, wethouder Bouw- en Woningtoezicht en Welstand: `'Ik ben trots op de ontwikkelingen die het jaarverslag van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit kenmerken. Vanaf 2010 ligt de verantwoordelijkheid meer bij burgers en gebruikers, zonder dat zij helemaal hun eigen gang kunnen gaan. De hoeveelheid regels neemt af en strakke toetsing van bouwplannen wordt meer los gelaten. Een mooie bebouwde omgeving, voor prettig wonen, werken, leven en recreëren, wordt zo steeds meer een gezamenlijke verantwoordelijkheid.`'

Het werkveld van de CRK staat in het teken van veranderingen. 2010 betekende uitvoering van de in 2009 ingeslagen weg. Samenvoeging van de werkvelden welstand, monumenten, architectuur en stedenbouw in één adviesorgaan. Die constructie bleek in de praktijk succesvol door meer geïntegreerde adviezen. Het was ook een jaar met veel ontwikkelingen. Door de invoering van de Wet algemene bepaling omgevingsrecht (Wabo) zijn minder gebouwen vergunningplichtig. Voor de commissie is dit bebouwingsdiversiteit en het historisch karakter van Breda vragen permanente zorgvuldigheid.

Ook voor 2011 staan weer veranderingen op stapel. In het kader van deregulering onderzoekt het college hoe welstand versoepeld en de kwaliteit van de openbare ruimte geborgd kan worden.