Mitros


8300m2 zonnepanelen voor Overvecht
18 mei 2011
(Persberichten)

Vernieuwing Vechtzoom nu in volle gang! - Mitros gaat 640 woningen in de Vechtzoom en Gagel (Overvecht Noord) duurzaam renoveren. Dit doet zij samen met aannemer Rutges. De woningen worden aan de binnen- en buitenkant grondig vernieuwd. De buitengevel wordt zelfs helemaal nieuw. De enorme hoeveelheid zonnepanelen is uniek voor Utrecht. Deze leveren jaarlijks maar liefst 500.000 Kwh aan stroom. De eerste werkzaamheden voor de renovatie zijn in maart dit jaar gestart. De renovatie gaat nu als een karavaan door de buurt heen. Iedere maand start aannemer Rutges in een volgend gebouw. Eind 2013 is het laatste portiek klaar.

64 avonden....
Bewoners zijn nieuwsgierig naar wat de renovatie van hun huis gaat betekenen. Dat blijkt wel op de portiekavonden die Mitros en Rutges samen organiseren. Deze avonden zijn doorgaans druk bezocht. In totaal worden er het komende jaar 64 georganiseerd, per portiek een avond. Deze avonden zijn niet alleen goed om allerlei vragen te beantwoorden, maar ook voor de onderlinge contacten. Naast deze bijeenkomsten zijn er ook allerlei andere initiatieven om bewoners actief te betrekken bij de vernieuwing. Zo is er is er al een jaar een woonconsulent actief en een buurtwinkel waar bewoners naar binnen kunnen lopen met vragen. Tijdens de renovatie zijn er ook rustwoningen en tijdelijke bergingen.

Renoveren++
De renovatie is heel duurzaam. Zelfs zo dat gemiddeld genomen de totale woonlasten voor bewoners met 6% dalen. Met de stijgende energiekosten in het vooruitzicht, wordt dit voordeel in de toekomst nog veel groter. De zonnepanelen op de daken en de hyper modern geïsoleerde gevel zorgen voornamelijk voor de besparingen. Joop ten Brink, portefeuille ontwikkelaar van Mitros, geeft ook aan: `Het bijzondere is dat we de renovatiewerkzaamheden zoveel mogelijk combineren met maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft de aannemer voor de gevel smallere stenen laten maken, waardoor er in de gevel meer ruimte is voor modern isolatiemateriaal'.

Extra ingrediënten voor vernieuwing: kunst, koffie en prunus De grootscheepse vernieuwing die Mitros inzet, moet ertoe leiden dat de Vechtzoom klaar is voor de toekomst. Eind 2009 is al gestart met een grote onderhoudsbeurt van 4 woongebouwen. Deze onderhoudsbeurt sluit af met het project Entrée, een samenwerking tussen Mitros en Vrede van Utrecht. Vijf kunstenaars zijn samen met bewoners aan de slag gegaan om 23 portieken een nieuw gezicht te geven. Elke portiek is nu een unieke plek waar bewoners en bezoekers met plezier binnenkomen. Ook de tuinen worden voorzien van nieuw jasje: een prunushaag als afscheiding. En in de vorig jaar geopende buurtwinkel kan iedereen uit de buurt terecht voor een overleg of een kop koffie. En binnenkort zorgt een kookgroep voor de culinaire uitspattingen.

Feest op 18 mei
18 mei staat geheel in het teken van de vernieuwing van de Vechtzoom. Vanaf 14.30 uur zijn er activiteiten op het plein voor de buurtwinkel van Mitros aan de Victoria Regiadreef. Ook zijn er diverse tours door de buurt, waarbij de kunstwerken in de portieken te zien zijn en de kunstenaars en bewoners erover vertellen. Om 16.30 is er een officiële opening. U bent van harte uitgenodigd. Bij dit bericht is ook een uitnodiging bijgesloten.

Bekijk hier de uitnodiging (pdf)

Zie het origineel