Atsma: tegengaan klimaatverandering belangrijkste beleidsuitdaging

Persbericht van Vereniging Van Milieuprofessionals

Staatssecretaris Atsma vindt tegengaan klimaatverandering belangrijkste beleidsuitdaging

Ondanks sceptische geluiden van gedoogpartner PVV beschouwt staatssecretaris Joop Atsma van I&M het tegengaan van de klimaatverandering als de belangrijkste milieu-uitdaging. "De opwarming van de aarde is een gegeven", zegt hij in de vandaag verschenen mei-editie van Tijdschrift Milieu, het magazine van de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM). "Het ontkennen van dit proces heeft geen enkele zin. Mensen die dat doen, steken hun kop in het zand. Als politicus moet ik de statuur van de wetenschap op dit gebied erkennen."

Atsma zegt om die reden onverkort vast te houden aan het bereiken van 20% CO2-reductie in 2020. Het feit dat de reductiedoelstelling van het vorige kabinet met 10% ambitie is verminderd, noemt Atsma een bewuste keuze. "Een iets lager ambitieniveau maakt het mogelijk om massa te maken. Uiteindelijk levert dat veel meer resultaat op. Je kunt wel volledig je eigen plan trekken, maar ik, en met mij het kabinet, vind het verstandiger om vanuit een eenduidige Europese aanvliegroute te opereren. Het tempo wordt in EU-verband niet bepaald door de koplopers, maar door degenen die als laatste over de streep komen. Ik vind het belangrijk dat de massa mee kan komen."

Atsma is optimistisch over de mogelijkheden voor het halen van de 20%-doelstelling. "Dat hoeft geen probleem te zijn. Je ziet dat er ontzettend snel innovatieve ontwikkelingen op gang komen." In dit verband kan de recente ramp in Japan, ondanks alle menselijke en materiële ellende, volgens hem zelfs positief uitwerken en zorgen voor een versnelling. "Het zou me niet verbazen als juist hierdoor met een andere bril naar onze energievoorziening wordt gekeken." Atsma is ervan overtuigd dat succes in het klimaatdossier alleen mogelijk is wanneer alle relevante partijen hier direct bij worden betrokken. "Niet alleen om hun kennis te gebruiken, maar ook omdat je daarmee je draagvlak organiseert. De ervaring leert dat dit soort ingrijpende processen kansloos zijn wanneer je vanuit een ivoren toren dirigeert."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.vvm.info
Bijlage:
* 2011_nr3_art2_atsmapdf




Razende Robot Reporter