AzG publiceert online jaarverslag 2010

Persbericht van Artsen Zonder Grenzen

Een jaar getekend door conflicten en natuurrampen

Amsterdam, 18 mei 2011 - Artsen zonder Grenzen publiceert vandaag voor het eerst een volledig online jaarverslag. Op
www.artsenzondergrenzen.nl/jaarverslag is vanaf nu te lezen wat de belangrijkste werkzaamheden waren van de medische noodhulporganisatie in 2010. Hiermee wil Artsen zonder Grenzen de informatie optimaal toegankelijk maken voor het publiek en andere belanghebbenden en daarmee de transparantie en het inzicht in de organisatie verder verbeteren. Het afgelopen jaar hebben de teams van Artsen zonder Grenzen 2,2 miljoen poliklinische consulten uitgevoerd, 58.486 patiënten verpleegd, 5.700 mensen geopereerd, waarvan 70% spoedeisende gevallen, 57.598 kinderen behandeld voor ernstige ondervoeding en onder meer 698.000 liter veilig drinkwater per dag verschaft.

'In een tijd waarin de publieke opinie kritisch is over humanitaire hulpverlening verkeren wij in de bevoorrechte positie dat wij op een grote achterban kunnen rekenen. Hun loyaliteit en vertrouwen in onze organisatie, stelt ons in staat in actie te komen dáár waar hulp het hardst nodig is. Wij hebben hartverwarmende betuigingen van steun mogen ontvangen,' aldus Hans van de Weerd directeur van Artsen zonder Grenzen. 'Wij vinden het dan ook zeer belangrijk om onze uitgaven en werkzaamheden op de meest transparante manier voor hen inzichtelijk te maken.'

Celine The, publicatiemanager Artsen zonder Grenzen: 'Elk jaar zetten we ons in om een zo representatief en transparant mogelijk jaarverslag samen te stellen. Ons doel is om open en helder te communiceren over ons werk. We hebben er nu voor gekozen ons jaarverslag volledig online te publiceren, bij uitstek een manier om onze achterban inzicht te geven in hoe wij het geld in het afgelopen jaar hebben besteed. Bovendien kan het publiek zo zelf de route bepalen door het jaarverslag en kunnen we veel meer beeld- en videomateriaal uit onze projecten laten zien.'

2010 was een jaar dat voor Artsen zonder Grenzen werd getekend door noodhulp aan slachtoffers van de twee grote natuurrampen: de aardbeving - en daarna de cholera-epidemie - in Haïti en de overstromingen in Pakistan. Ook werden de hulpverleners geconfronteerd met een nieuw soort humanitaire crisissen: zeer ernstige, massale loodvergiftiging in Nigeria en grote aantallen brandwondenslachtoffers in de Democratische Republiek Congo. En de teams boden hulp tijdens gewapende conflicten die zich in de schaduw van het wereldnieuws voltrokken, zoals in Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het leidde tot een ongekende groei van de activiteiten van Artsen zonder Grenzen.

Opnieuw werd de noodzaak van medische noodhulp onderstreept. De behoefte aan goede, gerichte medische hulp voor mensen in crisissituaties is alleszins niet verminderd, maar zelfs groter geworden. Het wordt steeds evidenter dat het verlenen van noodhulp in toenemende mate een gespecialiseerde tak van hulp wordt. Dat betekent voor Artsen zonder Grenzen meer maatwerk, meer specifieke expertise ontwikkelen, en grotere creativiteit in het vinden van nieuwe oplossingen zodat de hulpverleners ook de komende jaren kunnen doorgaan met het redden van levens.

*

Links:
http://www.artsenzondergrenzen.nl



Razende Robot Reporter