UMC St Radboud


Vijftien jaar seksespecifieke zorg in opleiding en praktijk 18-05-2011

Vijftien jaar geleden werd seksespecifieke zorg geĂŻntroduceerd in de artsenopleiding van het UMC St Radboud. Sindsdien leert de aankomende dokter, vandaag de dag vaker een vrouw dan een man, dat `gender' een factor van belang is bij het ervaren van gezondheid en bij het behandelen van ziekten.
Het UMC St Radboud besteedt met enkele internationale conferenties aandacht aan het derde lustrum van de afdeling Vrouwenstudies Medische Wetenschappen.

Artsenopleiding

Nog lang niet alle artsenopleidingen wereldwijd houden rekening met genderissues. Wat dat betreft valt er over en weer nog veel te leren. Dat gebeurt onder andere tijdens twee internationale bijeenkomsten op 26 en 27 mei in Nijmegen, ter gelegenheid van het derde lustrum van de afdeling Vrouwenstudies Medische Wetenschappen van het UMC St Radboud. Zo heeft de Universiteit van Ottawa (Canada) een cursus `gender in geriatrics' ontwikkeld, die als voorbeeld voor andere opleidingen kan dienen. In de master geneeskunde van het UMC St Radboud is het herkennen en bespreekbaar maken van seksueel geweld een verplicht studieonderdeel. De Universiteit van Lausanne overweegt om het volledige curriculumonderdeel Gender en Gezondheid van de Nijmeegse opleiding op te nemen in de eigen artsenopleiding. Ook Duitse, Zweedse en Australische onderwijservaringen komen aan bod.

Partnergeweld

Een belangrijk onderzoeksgebied van de afdeling Vrouwenstudies Medische Wetenschappen is het thema `familiaal geweld' en dan vooral in relatie tot de rol van de huisarts. Wereldwijd zijn preventie- en interventieprogramma's ontwikkeld om geweld binnen het gezin te vermijden of te beteugelen. De programma's richten zich niet alleen op groepen hulpverleners in de gezondheidszorg, maar ook op doelgroepen als slachtoffers, zwangeren, kinderen of adolescenten en daders. Wat hebben deze programma's tot nu toe opgeleverd? Hierover gaat de internationale conferentie Interventions on Intimate Partner Violence in Primary Care, op maandag 30 mei in Nijmegen. Deskundigen uit Bristol, Melbourne, Berlijn, Belgrado, Amsterdam en Nijmegen houden de resultaten van programma's tegen partnergeweld tegen het licht. Hoe is het gesteld met de veiligheid, de gezondheid en de kwaliteit van leven van degenen op wie de programma's gericht zijn? Zijn de resultaten blijvend? Het is de bedoeling om deze conferentie af te sluiten met een ontwerp voor een internationaal op te zetten interventiestudie.