Gemeente Lelystad

Regionale uitvoeringsdienst Flevoland stap dichterbij

Woensdag 18 mei 2011

De provincie Flevoland en de gemeenten Almere, Lelystad en Zeewolde hebben samen de intentieverklaring getekend om een RUD (Regionale Uitvoeringsdienst) Flevoland op te richten. Een dienst maakt de overheid als vergunningverlener en handhaver slagvaardiger.

Onder één dak

Met de oprichting van de RUD Flevoland volgen de partijen de landelijke lijn om de kwaliteit van de uitvoering van milieuvergunning, milieutoezicht en handhaving te verhogen. Dat gebeurt door medewerkers van vergunningverlening en milieuhandhavers van de gezamenlijke ondertekenaars onder één dak te huisvesten. Daardoor wordt de dienstverlening op het gebied van milieu aan zowel burgers als bedrijfsleven makkelijker. Door kennis en expertise te bundelen binnen één organisatie kunnen de samenwerkende overheden ook beter reageren op een milieuwet- en -regelgeving die steeds complexer wordt.

Organisatie

Met de ondertekeningen alleen is de nieuwe organisatie er niet. Nog dit jaar wordt duidelijk hoe de RUD Flevoland er uit gaat zien, dat wil zeggen hoe het bestuur wordt georganiseerd en wie de directeur wordt. De eerste opdracht van de directeur wordt om een geschikte locatie te zoeken, ICT-voorzieningen te regelen en in de medewerkers te investeren. In eerste instantie gaan ongeveer zeventig medewerkers van werkplek veranderen. Het aantal medewerkers kan toenemen zodra meer taken van de verschillende overheden aan de RUD worden overgedragen. De provincie brengt van meet af aan meer taken in dan de gemeenten. Naast zijn milieuvergunningverlening, toezicht- en handhavingstaken brengt Flevoland ook taken in op het gebied van grond-, zwem- en oppervlakte water, natuurtoezicht, kleine luchtvaart en vuurwerk.

`Back office'

Voor bedrijven die een milieuvergunning aanvragen of die een milieucontrole ondergaan, blijft het gemeentehuis het loket. Het gemeentehuis blijft voor hen het loket waar zij met aanvragen en vragen terecht kunnen. De rol van de RUD is die van `back office'. De dienst geeft milieuvergunningen af, levert kennis en voert controles uit.

Andere gemeenten

Ook de drie noordoostelijke gemeenten, Dronten, Noordoostpolder en Urk, onderzoeken de mogelijkheden om via intensieve samenwerking met de RUD de kwaliteit en efficiëntie van de uitvoering van milieutaken te verhogen. Op dit moment is het voor deze gemeenten een brug te ver om hun medewerkers in een aparte dienst onder te brengen. De ondertekenende partijen zien de drie andere gemeenten graag aansluiten. Dit zou goed zijn voor de kwaliteit en slagvaardigheid ten opzichte van burgers en ondernemers in Flevoland.
Ja