Nieuw-Vlaamse Alliantie




Werkdruk Nederlandstalige rechters ligt hoger bij Hof van Cassatie

klok 18 mei 2011

De Nederlandstalige rechters bij het Hof van Cassatie werken harder dan de Franstalige. Dat blijkt uit een analyse die N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh maakte van het jaarrapport van het Hof. Naast het feit dat de Nederlandstalige rechters meer zaken behandelen dan hun Franstalige collega's, doen ze dit ook sneller, zoals blijkt uit de doorlooptijden die het Hof van Cassatie publiceerde.

Het Hof van Cassatie is een paritair samengesteld orgaan en bestaat dus uit evenveel Nederlandstalige als Franstalige rechters. In 2010 werden 3 486 nieuwe zaken op de rol geplaatst. Het merendeel daarvan, 57 procent, zal worden behandeld door Nederlandstalige rechters, tegenover slechts 43 procent door hun Franstalige collega's, die dus met evenveel zijn. Van Vaerenbergh: "Gezien de verhouding van 60 procent Vlamingen en 40 procent Franstaligen in ons land is deze verdeling logisch, maar ze komt niet overeen met het aantal rechters. De Nederlandstaligen moeten dus harder werken."

Snelle Nederlandstaligen Het hof publiceert ook de doorlooptijden. Hieruit blijkt dat Nederlandstalige zaken sneller behandeld worden dan Franstalige. Kristien Van Vaerenbergh berekende dat een Nederlandstalige zaak gemiddeld 187 dagen (6,2 maanden) duurt tegenover 221 dagen (7,4 maanden) voor een Franstalige zaak, een verschil van 34 dagen. "Nederlandstalige rechters behandelen niet alleen meer zaken, ze doen het ook nog sneller. De werkdruk bij Nederlandstalige rechters moet dus wel hoger zijn dan bij Franstalige rechters," zegt Van Vaerenbergh.

Van Vaerenbergh vroeg minister van Justitie Stefaan De Clerck om een mogelijke verklaring. Hij wijt het verschil aan een andere werkmethode voor burgerzaken: Franstaligen behandelen die met vijf rechters, Nederlandstaligen met drie. Daarnaast is er volgens de minister ook sprake van een cultuurverschil: in Franstalig België wordt nu eenmaal langer gepleit ... Auteur(s): Kristien Van Vaerenbergh, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be