MKB-Nederland



18 mei 2011
`Goed om kinderopvang aan gewerkte uren te koppelen'

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het een goede zaak om de toeslag die ouders krijgen voor kinderopvang voortaan te koppelen aan de gewerkte uren van de minst werkende partner. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil deze koppeling met ingang van volgend jaar doorvoeren. De werkgeversorganisatie verwachten dat zo een evenredige kostenverdeling mogelijk wordt.

Het uitgangspunt bij de verdeling van de kosten voor kinderopvang is dat ouders maximaal 66 procent via de overheid vergoed krijgen. De werkgeversbijdrage is opgenomen in die 66 procent. In de praktijk krijgen veel ouders een hogere toeslag. Nu de kosten voor de kinderopvang in de afgelopen jaren sterk zijn gestegen, zoekt de overheid naar manieren om deze terug te dringen. Werkgeversorganisaties vinden dat kinderopvang goed toegankelijk moet blijven voor werkende ouders. Zij verwachten dat een koppeling van de toeslag aan de arbeidsuren dit niet in gevaar zal brengen.

Kamp wil met de maatregel fraude met en oneigenlijk gebruik van de kinderopvangtoeslag tegengaan. Het doel van de toeslag is en blijft ondersteuning van de arbeidsdeelname, aldus de minister.

> dossier Kinderopvang

*