Rode Kruis Vlaanderen

Medische hulpverleners Rode Kruis onder vuur in Libië

⢠Schending van het Internationaal Humanitair Recht ⢠Gebrek aan gespecialiseerd medisch personeel en medicijnen ⢠Niet-geëxplodeerde munitie bemoeilijkt de hulpverlening

Een nieuwe uitbraak van geweld en gevechten in verschillende steden in Libië heeft geleid tot slachtoffers onder de medische hulpverleners van het Rode Kruis. Het Internationale Rode Kruiscomité maakt zich bovendien grote zorgen om geruchten dat de emblemen van het rode kruis en de rode halve maan worden misbruikt bij militaire operaties en dat ambulances worden ingezet om wapens en wapendragers te vervoeren. In de regio is ook gebrek aan gespecialiseerd medisch personeel en medicijnen. De hulpverlening wordt daarenboven extra bemoeilijkt door een grote hoeveelheid niet-geëxplodeerde munitie in steden.

Schending van het Internationaal Humanitair Recht De Libische Rode Halve Maan heeft laten weten dat in de afgelopen 4 dagen, bij verschillende incidenten, ambulances zijn beschoten. Een verpleegster kwam daarbij om het leven en drie vrijwilligers raakten gewond. Het Rode Kruis roept iedereen die betrokkenen is bij de gevechten op om het internationaal humanitair recht te respecteren. Georgios Georgantas, adjunct-hoofd Operaties van het Internationale Rode Kruiscomité voor Noord- en West-Afrika, benadrukt het belang hiervan: âHet is van levensbelang dat alle strijdende partijen onze emblemen erkennen en respecteren, en dat medisch personeel en ambulances worden toegestaan om de gewonden te bereiken."

Axel Vande veegaete, Manager Internationale Stafdiensten van Rode Kruis-Vlaanderen vult aan: âDe inzet van medisch personeel voor het verzorgen van gewonden in conflicten vormde 150 jaar geleden de basis voor de oprichting van het Rode Kruis; het veilig kunnen blijven verzekeren van deze basisopdracht is dan ook essentieel. Naar aanleiding van het conflict in Gaza begin 2009 vroeg het Rode Kruis met een campagne aandacht voor de veiligheid van het medisch personeel. Spijtig genoeg blijft deze boodschap meer dan ooit actueel.â Meer info over deze campagne vindt u hier :
http://www.youtube.com/user/icrcfilms?blend=12&ob=5#p/search/6/-BKeesWn mpY

Gebrek aan gespecialiseerd medisch personeel en medicijnen De twee belangrijkste ziekenhuizen in Misrata hebben grote moeite om de stroom gewonden te verzorgen. Dit wordt bemoeilijkt door het gebrek aan gespecialiseerde artsen, die de stad veelal gevlucht zijn. Er is bovendien een tekort aan medicijnen, waardoor met name kankerpatiënten en mensen met chronische ziekten niet behandeld kunnen worden. Een team van het Internationale Rode Kruiscomité bracht vorige week noodvoorraden medicijnen en chirurgische instrumenten en evacueerde 108 burgers van Misrata naar Benghazi. Enkele tientallen gewonden moesten in ziekenhuizen in Benghazi worden opgenomen. Ook werd in Misrata een vluchtelingenkamp met buitenlandse migranten voorzien van voedsel en noodhulpgoederen.

Niet-geëxplodeerde munitie bemoeilijken de hulpverlening Net als in andere steden in Libië loopt de bevolking van Misrata eveneens gevaar door de grote hoeveelheid niet-geëxplodeerde munitie die door de stad verspreid ligt. Specialisten van het Internationale Rode Kruiscomité zullen naar verwachting volgende week starten met het ruimen van dit explosief materiaal in Misrata. In Ajdabiya hebben het Internationale Rode Kruiscomité en de Libische Rode Halve Maan tot dusver reeds 300 explosieve tuigen verwijderd uit huizen en straten. Daarnaast voeren zij een grootschalige campagne om de bevolking bewust te maken van de risicoâs van deze explosieve oorlogsresten.

Mechelen, 18 mei 2011

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be

IBAN: BE28 0960 0000 9620
BIC: GKCCBEBB

© 2011 Rode Kruis-Vlaanderen | disclaimer -

Partner: