Uitgeverij Bert Bakker
Frans Kok vanavond bij Knevel & Van den Brink
Kok & Scholtens - Gezond eten, gewoon doen Vanavond zal Frans Kok te
gast zijn in Knevel & Van den Brink. Hij zal hier in discussie gaan met
dr. Frank. Onlangs verscheen Gezond eten, gewoon doen, dat Frans Kok
samen met Broer Scholtens schreef.
Knevel & Van den Brink wordt uitgezonden op Nederland 1 om 23.10 uur.
Over Gezond eten, gewoon doen:
Iedereen kent ze, de wonderdiëten van bijvoorbeeld Sonja Bakker, dr.
Frank en Atkins. Je valt er snel flink wat kilo's mee af. Enkele
maanden later echter zit je meestal weer op het oude gewicht of er
zelfs boven. Deze diëten werken dus niet, en ze hebben ook geen
wetenschappelijke onderbouwing. Je krijgt gewoonweg te weinig eten
binnen, en het lichaam kan daar niet tegen.
De voedingswetenschap heeft genoeg van die mooie beloftes van
dieetgoeroes. Het is tijd voor een tegengeluid. Er zijn namelijk
gezonde eetpatronen, die wel vol te houden zijn, lekker zijn en
voldoende calorieën hebben. Gezond eten, gewoon doen van
voedingshoogleraar Frans Kok en wetenschapsjournalist Broer Scholtens
geeft handwijzers voor zo'n gezond eetpatroon en voorbeelden voor
recepten die hierbij horen. Het is een kwestie van met kennis aan tafel
gaan. De nadruk ligt niet op het verliezen van kilo's maar op het
gezond op gewicht houden van je lichaam. Er wordt besproken hoeveel je
moet eten, welke eetkeuzes de voorkeur hebben en waarom die gezond
zijn. Uit een voedingsexperiment dat is uitgevoerd blijkt hoe snel het
lichaam reageert op een ongezond eet- en beweegpatroon.
Gezond eten met voldoende calorieën en bewegen staan centraal, of je nu
wilt afvallen of niet. Gezond eten, gewoon doen!
Frans Kok (1950) is hoogleraar voeding en gezondheid en hoofd van de
afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Hij studeerde
voeding in Wageningen en epidemiologie aan Harvard University in de
Verenigde Staten. Hij doet onderzoek op het gebied van voeding,
preventie van ziekten, eetgewoonten en overgewicht. In 2006 was hij
voorzitter van de commissie Richtlijnen Goede Voeding van de
Gezondheidsraad.
Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht
en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar
bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als
wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef over technologie,
bètawetenschappen, medisch en farmaceutisch onderzoek en over voeding
en consumentenproducten.