Academisch ziekenhuis Maastricht

Pilot Maastricht UMC+ met co-patiënten Publicatiedatum: 18-05-2011 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 18-05-2011

Om de communicatie tussen patiënten en zorgverleners te verbeteren wordt binnenkort in het Maastricht UMC+ het co-patiëntschap getest. Co-patiënten zijn vrijwilligers die de zorg en communicatie tijdens ziekenhuisbezoeken door de ogen en oren van patiënten meebeleven. Zij moeten ervoor zorgen dat hun patiënten zich beter begrepen, gesteund, gerespecteerd en beschermd voelen. Als de test slaagt, kan het co-patiëntschap op grotere schaal worden ingezet.

Vrijwilligers gaan patiënten bijstaan in hun communicatie met de zorgverleners

De vrijwilligers moeten zich in hun patiënten kunnen verplaatsen, zodat zij de verwarring, verwondering, voldoening of verbijstering over de zorg en communicatie kunnen meevoelen. Hoe co-patiënten hun bezoekervaringen kunnen omzetten naar het verbeteren van de zorgkwaliteit voor hun patiënten, wordt ze door stichting ZoBeter geleerd. Deze stichting voor zorgverbeterende communicatie heeft het co-patiëntschap bedacht en ontwikkeld.

"Wanneer je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent, raak je van slag. Of je nu huisvrouw, consultant of arts bent", stelt Etienne Tiessen van stichting ZoBeter. "Je merkt ineens hoe moeilijk het is dingen te begrijpen of goed onder woorden te brengen en alert te zijn op wat er om je heen gebeurt. Je wilt als patiënt aandacht en duidelijkheid van zorgverleners, maar die zorgverleners staan door de ontwikkelingen in de zorg meer en meer onder druk. Wat de communicatie met en aandacht voor de patiënt juist niet ten goede komt. Daarom moeten er co-patiënten komen om patiëntervaringen goed te laten doordringen bij de zorgverleners."

Co-patiënten kunnen direct actie ondernemen en ervaringen van patiënten terugkoppelen naar hun zorgverleners. "Ziekenhuizen willen van deze vorm van feedback leren, omdat uit onderzoek blijkt dat slechte communicatie tot patiëntonveilige situaties leidt en goede communicatie in betere zorgresultaten resulteert", aldus Tiessen.

Mensen die als co-patiënt de zorgcommunicatie willen helpen verbeteren, kunnen deze week online de `co-patiënt-zelftest' doen op www.zobeter.nl/zelftest. Het Maastricht UMC+ laat in het kader van de pilot negen kankerpatiënten begeleiden door co-patiënten. In totaal worden er twaalf co-patiënten geworven, die gedurende een half jaar de negen patiënten zullen begeleiden. In principe krijgen de negen patiënten een vaste co-patiënt toegewezen, maar om vakantie, ziekte of andere vormen van verhindering op te vangen moet de pool van co-patiënten wat groter zijn dan negen.

Het pilot-onderzoek wordt gedaan in zes Nederlandse ziekenhuizen. Behalve het Maastricht UMC+ zijn dat Erasmus MC, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Kennemer Gasthuis, VieCuri en Röpcke Zweers.