Gemeente De Marne


Bijeenkomst woon- en leefbaarheidsplannen De Marne

De gemeente De Marne heeft te maken met krimp. Dit is voor onze gemeente niet nieuw, we krimpen immers al jaren. Maar het is wel belangrijk om nu de juiste keuzes te maken om onze gemeente ook voor de toekomst blijvend de moeite waard te laten zijn.

Krimpnota
Een eerste stap hiertoe is gezet met het opstellen van het 'integraal beleidskader krimp en leefbaarheid', ook wel ' krimpnota' genoemd. Deze nota is in samenwerking met inwoners en andere belanghebbenden opgesteld en in februari door de gemeenteraad vastgesteld. In deze krimpnota wordt aangegeven welke keuzes de gemeente de komende jaren maakt om de kwaliteiten van De Marne te behouden en te versterken. Met een duur woord noemen we dit een 'kaderstellend' document. Dat wil zeggen dat al het beleid dat de gemeente in de komende jaren opstelt hieraan getoetst wordt.

Woon- en leefbaarheidsplan
Nu we hiermee duidelijk hebben welke koers we willen varen, kunnen we steeds concreter worden. Op dit moment werkt de gemeente daarom aan het Woon- en Leefbaarheidsplan. Hierin wil de gemeente heldere keuzes maken over Wonen en Leefbaarheid. Waar bouwen we en waar niet? Waar zijn woningen kwetsbaar en waar liggen mogelijkheden om woningen te slopen? Hoe kunnen we voorzieningen op het gebied van onderwijs, winkels, ontmoeting, etc. sterker maken en voor onze gemeente behouden?

Participatie
De gemeente De Marne vindt het belangrijk om het beleid samen met inwoners en andere belanghebbenden op te stellen. Waarom? Omdat zij degenen zijn die kennis van hun eigen dorpen en omgeving hebben en ook een gedrevenheid bezitten om de kwaliteiten van de eigen woonomgeving te behouden en te versterken. De gemeente faciliteert dit op verschillende manieren. In de eerste plaats wordt het hele proces begeleid door een projectgroep waarin vanuit ondermeer het onderwijs, zorgpartijen, ondernemers en burgers de nodige expertise wordt ingebracht. Daarnaast betrekken we alle dorpsbelangenverenigingen en zoveel mogelijk belanghebbenden in een discussieavond die we organiseren op 26 mei om 20.00 uur in het Gemeentehuis van De Marne. Tijdens deze bijeenkomst willen we discussiëren over de opgaven en samen nadenken over passende maatregelen. Op deze avond zijn alle geïnteresseerden van harte welkom! Wel even opgeven bij de gemeente De Marne via mailadres dorine.sibbes@demarne.nl

Wat kunt u nog meer verwachten?

* Op 9 juni is een informatieavond gepland over een nieuw project binnen de gemeente; Vitale dorpen in De Marne. Dit project voorziet gedurende twee jaar in een budget voor ontwikkeling van burgerinitiatieven voor krimp en leefbaarheid. Dit geld is bedoeld om de dorpen op weg te helpen bij het organiseren van activiteiten rond krimp en leefbaarheid. Alle dorpsbelangenverenigingen worden voor deze bijeenkomst uitgenodigd en ontvangen dan ondermeer informatie over de bijbehorende spelregels en criteria.


* Een ronde langs de dorpen. We hebben als doel om het Woon- en Leefbaarheidsplan in september vast te stellen in de gemeenteraad. Voor die tijd maken we een ronde langs de (combi's van meerdere) dorpen. We nodigen u daar weer voor uit!

Leens, 18 mei 2011.