NIBUD Persbericht

Prinses Máxima feliciteert geslaagden Nibud Geldexamen

18 mei 2011

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden feliciteert op woensdag 1 juni 2011 de eerste kinderen die het Nibud Gelddiploma hebben gehaald. Begin dit jaar heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) het Nibud Geldexamen geïntroduceerd, een lesprogramma waarmee kinderen leren omgaan met geld. Het lesprogramma wordt afgesloten met een examen. Kinderen met een Nibud Gelddiploma beschikken over basisvaardigheden die noodzakelijk zijn in de huidige maatschappij. De Kralingsche School uit Rotterdam is een van de eerste basisscholen die het Nibud Geldexamen bij haar leerlingen afnam. Op woensdag 1 juni krijgen 24 leerlingen uit groep 8 hun Gelddiploma, in aanwezigheid van prinses Máxima die hen allen persoonlijk zal feliciteren.

Lessen over geld noodzaak

Lessen over geld zijn volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting bittere noodzaak, maar hebben nog geen vaste plek in het lesprogramma van het basisonderwijs in Nederland. Daarom heeft het Nibud, in strijd tegen het groeiend aantal jongeren met geldproblemen, op initiatief van financieel dienstverlener Deloitte en samen met uitgever Thieme Meulenhoff, het Nibud Geldexamen gemaakt. Het unieke is dat het Geldexamen een onderdeel vormt van het bestaande rekenonderwijs, waardoor scholen geen extra tijd vrij hoeven te maken voor dit onderwerp. Dat veel scholen dit erg prettig vinden merkt het Nibud aan de overweldigende belangstelling, in 3 maanden zijn zon 1.000 leerlingen van basisscholen al aan de slag gegaan met het lesmateriaal van het Nibud Geldexamen. Vanaf komend schooljaar zal dit aantal flink groeien. De eerste les van het Nibud Geldexamen wordt dan gegeven tijdens de Week van het Geld, van 7 tot 11 november 2011.

Nibud Gelddiploma maakt kinderen handelsbekwaam

Een leerling met een Nibud Gelddiploma op zak kent de verschillen tussen lenen en sparen, kan zijn uitgaven plannen, met een kritische blik naar reclames kijken, kortingen berekenen en veilig betalen via pin en internet. Kinderen met een diploma kunnen denken in transacties, een belangrijke vaardigheid in een wereld waarin geld steeds minder tastbaar is. De leerlingen zijn getoetst via een schriftelijk examen en hebben ook de mogelijkheid gehad om herexamen te doen.

Accreditatie (tot uiterlijk 30 mei, 16:00 uur) per e-mail: akoop@nibud.nl o.v.v. Geldexamen en na(a)m(en), medium en functie(s).
---