Gemeente Winterswijk



College stemt in met uitwerking nota vrijwilligerswerk

26 april 2011
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de uitwerking van de nota `Vrijwillgerswerk Samen Sterk'. Deze nota is in januari vastgesteld door het college en de gemeenteraad. Met de nota wil de gemeente bereiken dat er binnen de huidige veranderende maatschappij voldoende vrijwilligers zijn om het rijke verenigingsleven te behouden, dat vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties elkaar weten te vinden en waar nodig samenwerken.

Maatschappelijke stage

Vanaf het schooljaar 2011-2012 zijn alle middelbare scholieren verplicht om vrijwilligerswerk te doen. Door de maatschappelijke stage (Mas) komen leerlingen in aanraking met vrijwilligerswerk en ervaren zij hoe leuk dit is. Om enerzijds leerlingen en anderzijds verenigingen en organisaties te ondersteunen bij het vinden en creëren van geschikte Mas-stages wordt een Mas-makelaar ingezet. De gemeente Winterswijk heeft nu besloten om deze functie uit te laten voeren door Stichting Achterhoek Voortgezet onderwijs onder de noemer MaS Achterhoek. De Stichting is een samenwerking van de scholen in de gemeenten Aalten, Oude-IJsselstreek, Doetinchem en Winterswijk. Op dinsdag 31 mei van 19.45 - 21.30 uur wordt bij Pronova, Wielewaalstraat 2 in Winterswijk een informatieavond georganiseerd voor verenigingen en organisaties over de Mas.

Digitale vacaturebank voor vrijwilligers

Een digitale vacaturebank brengt vraag en aanbod van het vrijwilligerswerk in de gemeente Winterswijk bij elkaar. Naast de bemiddelende functie heeft de website ook een informatieve en adviserende functie. De link naar de website wordt binnenkort bekend gemaakt.

Verenigingsservice

Op dit moment wordt gewerkt aan de invulling van een ondersteuningsvorm voor verenigingen in samenwerking met de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en de Rabobank Achterhoek Oost, het project bevindt zich nog in de planfase. Het college heeft ingestemd de middelen voor dit project voorlopig beschikbaar te stellen.

Tijdelijke stimuleringsregeling

2011 is het Europese Jaar van vrijwilligers. De gemeente wil dit jaar gebruiken om verenigingen te stimuleren hun eigen vrijwilligersbeleid te ontwikkelen. Het college stelt een incidenteel budget van EUR 67.500 beschikbaar. Dit bedrag heeft zij in 2010 van het Rijk ontvangen voor diverse ondersteuningsvormen van vrijwilligerswerk. Hiervoor kunnen verenigingen en organisaties plannen indienen. Deze plannen kunnen gaan over het aantrekken van vrijwilligers, invulling geven aan de maatschappelijke stages, waardering van eigen vrijwilligers of het betrekken van mensen met een grote afstand tot de maatschappij bij het vrijwilligerswerk. De stimuleringsregeling wordt heel praktisch uitgevoerd. Hoe u een aanvraag voor deze tijdelijke stimuleringsregeling kunt doen wordt binnenkort bekend gemaakt in de gemeentepagina's in de Winterswijkse Weekkrant.