Unie van Waterschappen

Waterschappen houden tariefstijging beperkt

De waterschappen zorgen in Nederland voor bescherming tegen het water, droge voeten, goede waterkwaliteit en de zuivering van afvalwater. De afgelopen jaren hebben zij diverse watertaken van andere overheden overgenomen.

Voorbeelden zijn de zuivering van afvalwater in een aantal provincies en het stedelijk waterbeheer in een groot aantal gemeenten. Ook hebben zij de muskusrattenbestrijding van de provincies overgenomen.

Vergelijking

Van iedere euro belastinggeld ging in 2010 91,9 cent naar het Rijk, 5,5 cent naar de gemeenten, 1,0 cent naar de provincies en 1,6 cent naar de waterschappen. Een vergelijking tussen de ontwikkeling van de Rijksuitgaven en die van de waterschapsbelastingen geeft het volgende beeld. In de periode 2006-2009 stegen de Rijksuitgaven van ¤ 141,1 tot ¤ 172,8 miljard, oftewel met 22,5%. In dezelfde periode stegen de opbrengsten van de waterschapsbelastingen met 7,1%.

Dat de waterschappen er, vergeleken met gemeenten en provincies de laatste jaren in zijn geslaagd de stijging van de belastingopbrengsten beperkt te houden, blijkt uit onderstaande tabel. De cijfers zijn, evenals de eerdere cijfers in dit artikel, afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Extra kosten door Europese richtlijnen

De waterschappen hebben de afgelopen jaren gewerkt aan een hogere waterkwaliteit. Met resultaat: er is een toename van biodiversiteit, het stedelijk water is net zo schoon als het water in landelijke gebieden en het zwemwater is op steeds meer plaatsen veilig. De aanscherping van Nederlandse en Europese richtlijnen voor de waterkwaliteit hebben wel extra kosten met zich meegebracht.

Klimaatveranderingen

Ook de klimaatveranderingen hebben gevolgen voor de waterschappen. Hierdoor komen niet alleen meer perioden voor waarin het vaker en heftiger regent, maar ook perioden waarin het langer droog is. De afgelopen maanden, met eerst een periode met extreem hoge rivierafvoeren en later uitzonderlijke droogte, hebben laten zien dat de maatregelen die de waterschappen treffen effect hebben.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Dit jaar (2011) gaan de waterschappen voor het eerst een financiële bijdrage leveren aan het veilig houden van dijken en duinen binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Met hun bijdragen ontlasten de waterschappen de Rijksbegroting. De totale bijdrage van de waterschappen loopt op van ¤ 81 miljoen in 2011 tot ¤ 181 miljoen met ingang van 2015.

Tariefstijgingen beperkt

De waterschappen doen er alles aan om op diverse terreinen te besparen. De waterschappen proberen door doelmatiger werken, meer samenwerken en bezuinigen om de stijgende kosten zo veel mogelijk te compenseren. Dat betekent niet dat de grote extra opgaven waarvoor de waterschappen worden gesteld geheel op te vangen zijn. Wel zorgen de maatregelen ervoor dat de tariefstijgingen zoveel mogelijk worden beperkt.

Gemiddeld betaalt een gezin in een huurwoning dit jaar 9 euro meer aan waterschapsbelasting dan in 2010. De waterschapsbelasting voor zo'n huishouden is in 2011 ¤ 220. In bijgaand overzicht zijn de gespecificeerde tarieven van de individuele waterschappen opgenomen.

Lokale lasten vergelijker CBS

Als u wilt weten wat u in uw situatie voor uw huishouden aan waterschapsbelastingen betaalt, kunt u de de LokaleLastenVergelijker van het CBS gebruiken. Hiermee kunt u lokale lasten (gemeentelijke belastingen en heffingen, provinciale opcenten en waterschapsheffingen) berekenen voor uw situatie en vergelijken met andere (woon)gemeenten en situaties. Bekijk de LokaleLastenVergelijker op de website van het CBS.

Basistarieven waterschappen 2011.pdf

pdf, 67.9K, 05/17/11, 13 downloads

Zie het origineel