Rechtbank Breda


Bestuursrechter wijst beroep tegen bouwvergunning Tilburgse moskee toe

Breda , 18-5-2011

De bestuursrechter van de rechtbank Breda heeft vijf omwonenden in het gelijk gesteld in een geschil met de gemeente Tilburg over de bouw van een moskee aan de Stedekestraat (nr.27 en 29) in Tilburg. Het college van B&W moet opnieuw beslissen op de bezwaren van de omwonenden.

Op 23 maart 2010 heeft de gemeente Tilburg een vergunning verleend voor de bouw van een nieuwe moskee. Omwonenden vinden dat het bouwplan niet voorziet in de parkeerbehoefte die ontstaat door de komst van de moskee. Zij maakten daarom bezwaar tegen het verlenen van de vergunning.

De gemeente Tilburg is bij het bepalen van het aantal parkeerplaatsen uitgegaan van de situatie zoals die was toen een eerdere moskee op dezelfde locatie in een oud fabrieksgebouw was gevestigd. Volgens de rechtbank is dit niet juist, nu voor de eerdere moskee nooit een vergunning is verleend. In het toenmalige bestemmingsplan ontbrak een gebruiksverbod, waardoor de gemeente het gebruik van het pand als moskee niet kon verbieden.

De rechtbank oordeelt, nu niet uitgegaan kan worden van de in het verleden bestaande situatie, dat het aantal gebedsplaatsen van de nieuwe moskee bepalend moet zijn voor het vaststellen van de parkeerbehoefte. Volgens de minimale norm zouden er dan 150 parkeerplaatsen moeten komen. Het bouwplan gaat nu uit van 130 parkeerplaatsen (60 op eigen terrein en 70 in de Spoorzone).

De vrees voor waardedaling van de woningen, het ontbreken van bodemonderzoek en mogelijke problemen ten aanzien van de ontluchting en brandveiligheid van de parkeergarage waren andere belangrijke bezwaren van de omwonenden. Deze bezwaren heeft de rechtbank afgewezen. Uitspraken:BQ4886

Zie het origineel