Gemeente Doetinchem

Voormalig veeartsenhuisje op Veemarkt wordt `Het Marktwezen'

Persbericht, 18 mei 2011

De nieuwe toekomst van het voormalige veeartsenhuisje op de Veemarkt is definitief. Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week de naam `Het Marktwezen' gekozen als nieuwe naam. Ook is bekend hoe het veeartsenhuisje wordt verbouwd, zodat het eveneens voldoet aan toekomstig gebruik. Het huisje wordt geschikt gemaakt voor kantoor of maatschappelijk gebruik.

In zowel het ontwerp als in de nieuwe naamgeving houdt het college van Doetinchem nadrukkelijk rekening met het verleden. In de tijd dat de veemarkt nog volop in bedrijf was, werd het gebouw namelijk gebruikt als entreegebouw. Men kon er onderdoor als een soort poort. Ook in het ontwerp van het Doetinchemse architectenbureau Van Masselink en Schreurs komt dit terug. Na de verbouwing zal het gebouw de suggestie van een doorgang wekken.

Herinnering aan het verleden
Ook zal het gebouw straks letterlijk herinneren aan de ruim honderd jaar veehandel op die plek. Op de glazen ramen van het gebouw, dat overigens een gemeentelijk monument is, komt een kunstwerk in de vorm van een beeldverhaal. De gemeente schakelt hiervoor een archeologisch illustrator in. Deze baseert zich op de uitkomsten van het eerder gedane archeologisch onderzoek, waaruit bleek dat duizenden jaren geleden al mensen in het gebied van de Veemarkt hebben gewoond. Het beeldverhaal begint dan ook met de historie van de jagers-verzamelaars. Het verhaal eindigt met de Houtkamphal. Het is de bedoeling dat het beeldverhaal aan passanten de historie van de plek gaat vertellen.

Het Marktwezen
De naam `Het Marktwezen' verwijst naar de `Vereeniging tot bevordering van het marktwezen in de gemeente Stad-Doetinchem'. Tussen 1881 en 2001 was deze vereniging verantwoordelijk voor de veemarkt. Met de vereniging is in de afgelopen jaren regelmatig contact geweest om de huidige functie van de Veemarkt en het veeartsenhuisje te bespreken. De nieuwe naam is bedoeld als herinnering aan de ruim honderd jarige inzet van deze vereniging tot bevordering van het marktwezen. Ook ziet het college in deze nieuwe naam `Het Marktwezen' een erkenning van het belang van de vereniging voor de ontwikkeling van Doetinchem.

De naam `Het Marktwezen' gaat de nu gangbare naam `Het Stierenhuisje' vervangen. Op het gebouw komt een bordje met uitleg over de nieuwe naam. Naar verwachting is de verbouwing eind augustus 2011 gereed. De gemeente spant zich in om geschikte huurders te vinden voor het gebouw op de Veemarkt.