Gemeente Heeze-Leende


Lopende zaken tot verplaatsing intensieve veehouderijen

In de raadsinformatiebrief van week 14 hebben wij u geïnformeerd over de lopende zaken tot verplaatsing van intensieve veehouderijen (IV) in onze gemeente. Hierin schreven wij dat voor onderstaande initiatieven een verzoek tot lopende zaak is ingediend:

1. De heer Maas van de Julianastraat 25 in Leende naar landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Oosterikse Heide.
2. De heer Swinkels van Broekstraat 28 in Mierlo naar LOG Oosterikse Heide. Deze verplaatsing is gekoppeld aan de sanering van twee IV-bedrijven in Leenderstrijp, waarvan de heer Swinkels de vergunnings- en ammoniakrechten heeft aangekocht.

3. Van Asten Varkens Leende B.V. van de Heggerdijk 1 in Leenderstrijp naar LOG Chijnsgoed.

4. Veho B.V. van de Pandijk 15 in Sterksel naar LOG Chijnsgoed.

Wij gaven aan dat Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant op dinsdag 29 maart 2011 bij ontwerp besloten heeft om de eerste 3 initiatieven als lopende zaak aan te merken en de 4e af te wijzen. Deze ontwerp-besluiten liggen vanaf 6 april gedurende 6 weken ter inzage, waarna Gedeputeerde Staten een definitief besluit neemt.

De ontwerp-besluiten zijn inmiddels door ons bestudeerd. Hieruit kwam naar voren dat, in tegenstelling tot wat ons eerder was meegedeeld en daarom ook in de raadsinformatiebrief opgenomen, initiatief 3 is afgewezen en initiatief 4 is toegewezen.

In overleg met provincie
Het doel van de verplaatsingen is om IV-bedrijven op ongewenste plekken uit te plaatsen. Het ontwerp-besluit zou dan ook betekenen dat het bedrijf aan de Heggerdijk mogelijk niet zal verdwijnen. Wij zijn daarom met de provincie in overleg gegaan om in beeld te krijgen hoe men tot dit besluit is gekomen. Hieruit bleek dat dit besloten is omdat er voor de verplaatsing vanuit de Pandijk een schriftelijke aanvraag tot verplaatsing ligt, terwijl deze er voor de verplaatsing vanuit de Heggerdijk niet zou zijn. Deze ontwerp-besluiten zullen tot gevolgen hebben dat een intensieve veehouderij aan de Heggerdijk 1 behouden blijft. Dit is een ongewenste ontwikkeling, omdat de locatie tegen Natura 2000 gebied Leenderbos ligt. Daarnaast is de locatie slechts te bereiken via Leenderstrijp. Al het vrachtverkeer van en naar de locatie moet dan ook door deze uit lintbebouwing bestaande kern.
Ook procedureel zijn wij het oneens met het ontwerp-besluit. Er is namelijk wel een schriftelijke aanvraag ingediend. Op 9 november 2007 is een intentieovereenkomst gesloten tussen de heer Van Asten en gemeente Heeze-Leende over de genoemde verplaatsing. Hierin zijn intentionele afspraken gemaakt over de te volgen (planologische) procedures. Ons inziens is hiermee voldaan aan dit criterium.

Uit het andere ontwerp-besluit blijkt dat het verplaatsingsinitiatief van Veho B.V. vanuit de Pandijk 15 in Sterksel is toegewezen. In de Verordening Ruimte is als één van de voorwaarden voor een verplaatsing opgenomen dat per nieuw bouwblok tenminste één volwaardig intensieve veehouderij moet worden opgeheven. In ons bestemmingsplan heeft de locatie de bestemming Bedrijf-Agrarische zonder lettertekenaanduiding Intensieve Veehouderij. Het is de vraag of hiermee voldaan wordt aan het genoemde criterium.

Zienswijze
Om de uitplaatsing van de intensieve veehouderij aan de Heggerdijk in Leende zeker te stellen, heeft het college op 10 mei jl. besloten om bij de provincie een zienswijze in te dienen waarin naast de hierboven genoemde argumentering, voorgesteld wordt om beide dossiers samen te voegen. De provincie kan dan toestemming verlenen voor het nieuw vestigen van één bouwblok voor een intensieve veehouderij met de omvang van maximaal 3 hectare aan de Kerkedijk in Sterksel. Als voorwaarde hiervoor kan dan gesteld worden dat de locaties aan de Heggerdijk en Pandijk blijvend worden opgeheven.