Gemeente Heeze-Leende


Tijdelijke verlenging contract signaleringssysteem Zorg voor Jeugd met Inter Acces

Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd (ZvJ) is een in 2008 opgestart signaleringssysteem bedoeld om problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0-23 jaar in een vroegtijdig stadium te signaleren en vervolgens de coördinatie van zorg te organiseren. Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd is in de gehele provincie Brabant ingevoerd en gekoppeld aan de landelijke Verwijsindex Risicokinderen (VIR). Gemeenten zijn op basis van de Wet verwijsindex risicojongeren verplicht aan te sluiten op de VIR.

De gemeente wil met het signaleringssysteem de volgende doelen realiseren:
o het optimaliseren van de samenwerking tussen de betrokken keteninstellingen rondom een jeugdige;
o vroegtijdige signalering waardoor risico's in een vroegtijdig stadium kunnen worden beperkt
o het actief ondersteunen van de coördinatie van zorg in de keten en het afleggen van verantwoording over de wijze waarop de ketencoordinatie is uitgevoerd rondom een jeugdige o het beschikken over stuurinformatie voor beleidsontwikkeling

De Brabantse gemeenten hebben rondom het signaleringssysteem een driejarig contract afgesloten met Inter Access (licentie- onderhoud- en hosting). De contracten, waarvan de ingangsdatum en daardoor ook einddatum verschillen, lopen allemaal in de loop van 2011 af. Voor de gemeente Heeze-Leende loopt het contract met Inter Acces af per 31 mei 2011.

Onderhandelingen
In opdracht van de provinciale regiegroep ZvJ zijn de gemeenten Eindhoven en Breda, namens alle Brabantse gemeenten, onderhandelingen gestart om tot een nieuw contract te komen voor de periode na 2011 tegen zo laag mogelijke kosten. Een van de acties daarbij is ook om de termijnen van de contracten voor geheel Brabant gelijk te laten lopen. Daarnaast vindt op dit moment een regionale evaluatie plaats waarbij gemeenten, instellingen en gebruikers betrokken zijn. De uitkomsten hiervan worden waar mogelijk meegenomen.

In afwachting van de provinciebreed ingezette onderhandelingen heeft het college besloten om de contracten met Inter Acces tijdelijk te verlengen tot en met 31 december 2011.