Gemeente Eindhoven

Wat is jouw idee voor 2018Brabant Culturele Hoofdstad?

Afgelopen maandag 16 mei presenteerde Martijn Sanders, artistiek leider van 2018Brabant, de thema's en de plannen waarmee 2018Brabant zich kandidaat stelt voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Om de titel binnen te halen is een spannend en verrassend programma van kunst- en cultuurprojecten nodig. Martijn Sanders heeft daarom op de bijeenkomst in de The Talent Factory een oproep gedaan aan heel Brabant. Sanders: "de komende maanden zijn we op zoek naar originele en leuke ideeën voor het Boek van 2018Brabant, we zijn op zoek naar dingen die nog nooit eerder gedaan zijn" In 2013 wordt duidelijk of BrabantStad Culturele Hoofdstad van Europa wordt en welke ideeën daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Aan de slag voor 2018

Martijn Sanders: "We gaan een plan maken dat laat zien hoe gastvrij, nieuwsgierig en trots we in Brabant zijn. Dit plan krijgt pas smaak en kleur wanneer het gevuld wordt met originele en verrassende projectideeën.
Hiervoor willen we beroep doen op alle creativiteit en fantasie die Brabant rijk is. Dus help mee en kom met leuke ideeën" Alle Brabanders kunnen voor 15 september 2011 een idee aanleveren dat past binnen de drie thema's die gaan over de sociaal-economische en culturele ontwikkeling van de stad, de verbondenheid van mensen en culturen en over de kunst en cultuur voor toekomstige generaties Europeanen. Het is erg makkelijk om een idee in te leveren. Je hoeft er maar drie vragen voor te
beantwoorden: `Wat is je idee?', `Waarom past het bij Brabant' en `Bij welke van de drie thema's past je idee?'. Ideeën kunnen worden verduidelijkt door een zelfgemaakte foto, filmpje of tekening. Op de website www.2018brabant.eu staan een toelichting op de thema's en de spelregels voor het inzenden van een idee.

BrabantStad stelt zich kandidaat

In 2018 is Nederland aan de beurt om een Culturele Hoofdstad van Europa te leveren. Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch, Tilburg en het ommeland zijn samen kandidaat onder de noemer 2018Brabant. Om te winnen moet 2018Brabant een origineel plan maken voor een cultureel programma in 2018. Dit plan, het zogenaamde bidbook, wordt in 2012 voorgelegd aan de Europese selectiejury en in 2013 is duidelijk welke Nederlandse stad zich in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen en de projecten ook echt kan uitvoeren.