Ministerie van Defensie

Defensie en politie wisselen in Oirschot van jas

18 mei 2011, 16.17 uur

Eindhovense agenten en de marechausseebrigade Eindhoven hebben op dinsdag 17 mei een kennismakingsbezoek gebracht aan 13 Gemechaniseerde Brigade op de Generaal-majoor De Ruijter van Steveninckkazerne in Oirschot. Het doel was het versterken van de onderlinge relatie door de uitwisseling van ervaringen en door meer inzicht krijgen in elkaars werkbeleving en uitvoering van taken.

"Elkaar beter leren kennen en inzicht krijgen in elkaars werkwijze moet er uiteindelijk toe te leiden dat er een sterker `WIJ' gevoel ontstaat. Zo kan de basis voor gemeenschappelijk optreden bij nationale operaties binnen de veiligheidsregio verder verbeteren" motiveerde de gastheer voor dit initiatief, brigadegeneraal Michiel Van der Laan, het bezoek.

Ruim 20 politiemensen, marechaussees en militairen van de Oirschotse brigade maakten kennis met elkaar tijdens een sportief programma. Een survivalparcours, de touwbaan en MB-duwen gaven de agenten een indruk van de intensiteit, kameraadschap, teamspirit en leiding in het militaire vak.

Politiehond

Een militair wordt door een politiehond in bedwang gehouden. Foto:ministerie van Defensie

Het Horecadetachement van de politie Eindhoven hield een presentatie met videobeelden. Het detachement surveilleert op stapavonden in de stapstraten. Op de getoonde film was te zien hoe een politieagent een raddraaier aanspreekt en vervolgens zijn hele vriendenclub zich ermee bemoeit.

De 30-koppige vertegenwoordiging van verschillende brigade-eenheden maakte in de middag kennis met het politievak tijdens twee cases. Militairen konden aan den lijve ervaren hoe het voelt om door een politiehond over een grasveld gesleurd te worden. Leerzaam was de politiecasus, waarin de militairen in politie-uniformen mochten hoe het is in Eindhoven met dronken stappers te maken te krijgen.

Wachtmeester 1 Erik Paulissen van 42 Brigade Verkenningseskadron eindigde met een presentatie over zijn uitzendervaring in Afghanistan. Zijn presentatie oogstte veel bewondering van de politiemensen.