Gemeente Barneveld


Barneveld vraagt Tweede Kamer om vereenvoudiging BTW-compensatiefonds

De gemeente Barneveld verzoekt de Tweede Kamer om het zogenoemde BTW-compensatiefonds te vereenvoudigen. Het BTW-compensatiefonds geeft gemeenten en provincies de mogelijkheid om de BTW op overheidsdiensten terug te vorderen van de Belastingdienst. Dat is niet mogelijk voor leveringen en diensten of verstrekkingen die voor één of meer individuele derden worden verricht. De gemeente Barneveld wil dat veranderen, omdat de uitzondering op de regel zorgt voor veel administratieve lasten en beleidsmatig complicerend uitwerkt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat positief tegenover het voorstel.

Wat is het BTW-compensatiefonds en wat zijn de voordelen? Gemeenten en provincies die diensten of goederen extern inkopen, betalen daarover BTW. In tegenstelling tot bedrijven kunnen zij de BTW niet terugvorderen van de Belastingdienst. Extern ingekochte diensten zijn daarom al snel duurder dan intern uitgevoerde activiteiten. Sinds 2003 kunnen gemeenten en provincies met het BTW-compensatiefonds toch de BTW terugvragen die ze hebben betaald over uitbesteed werk. De belangrijkste voordelen zijn:

* Gemeenten en provincies kunnen een betere afweging maken tussen uitbesteden of zelf uitvoeren en maken zo meer gebruik van de efficiencyvoordelen die kunnen worden behaald bij uitbesteding.
* Voor marktpartijen is er een eerlijkere kans om bij gemeenten en provincies `binnen te komen'.

* Voor ingewikkelde BTW-constructies is bij compensatie van BTW geen aanleiding meer. Oneigenlijk gebruik van regelgeving wordt tegengegaan.

Het BTW-compensatiefonds wordt `betaald' door de uitkering van het Rijk aan de gemeenten te korten. Dat betekent dat er zowel voor het Rijk als voor gemeenten en provincies geen financieel voor- of nadeel is. Wel worden de mogelijkheden om opdrachten uit te besteden beter afgewogen, waardoor efficiencyvoordelen voor gemeenten en provincies kunnen optreden.

Uitzondering
Het BTW-compensatiefonds geldt niet voor overheidsdiensten of
-activiteiten die aan één of meer individuele derden worden verstrekt, omdat de Rijksoverheid wil voorkomen dat het fonds onrechtmatig of oneigenlijk wordt gebruikt. De gemeente Barneveld wil dat veranderen, omdat er veel administratieve handelingen worden verricht om te checken of diensten voor een groep of voor één of meer individuele derden worden verricht. Dit kost extra tijd en geld. Deze lasten worden verminderd door alle ingekochte overheidsdiensten in aanmerking te laten komen voor het BTW-compensatiefonds. Daarvoor moet wel de wet worden aangepast.

Verzoek aan de Vaste Kamercommissie voor Financiën/Fiscaal beleid De gemeente Barneveld verzoekt de Tweede Kamer der Staten-Generaal, via de Vaste Kamercommissie voor Financiën/Fiscaal beleid en de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken om het BTW-compensatiefonds voor gemeenten en provincies te vereenvoudigen en daarvoor de wet aan te passen. De gemeente Barneveld heeft het voorstel vooraf besproken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG staat positief tegenover het voorstel van de gemeente Barneveld.
* Brief Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.pdf
* Brief Vaste Kamercommissie voor Financiën en Fiscaal Beleid.pdf

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl