Vrije Universiteit Amsterdam

PERSBERICHT
18 mei 2011

Chemisch onderzoek aan de VU is internationaal excellent Het onderzoek van Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam is `zeer goed' tot `excellent'. Dit blijkt uit het evaluatierapport van een `Chemistry Review Commissie' die het universitaire chemisch onderzoek in Nederland heeft beoordeeld.

Evaluatie De Chemistry Review Commissie heeft alle chemische onderzoeksprogramma's in Nederland doorgelicht op basis van uitgebreide schriftelijk documentatie en interviews op locatie. Zij letten hierbij op wetenschappelijke kwaliteit, relevantie van het onderzoek, productiviteit van de groep en het toekomstperspectief. De onderzoeksgroepen Theoretical Chemistry en Medicinal Chemistry van de VU zijn excellent en de groepen Organic chemistry, Physical Chemistry en Molecular Toxicology zeer goed tot excellent.

Theoretical and Medicinal Chemistry De onderzoeksgroep Theoretical Chemistry behaalde de maximale score van twintig punten: `A top leading research group both nationally and worldwide, with an outstanding reputation for its innovative and exceptionally high quality research', aldus de Commissie. De Medicinal Chemistry groep behaalde negentien van de twintig punten en is volgens de Commissie: `A very well-structured innovative group, at the leading edge of its field and successfully building on a traditional international reputation for work on the structure and function of histamine receptors'. Twee andere groepen, de Molecular Toxicology en de Organic Chemistry behaalden achttien van de twintig punten. Tesamen omvatten genoemde groepen ruim twee derde van het totale aantal stafleden en onderzoekers van de Afdeling Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen.

Sterke onderzoeksinstituten Het onderzoek van Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen is sterk ingebed in twee VUonderzoeksinstituten: AIMMS en LaserLAB en een VU-UVA instituut ACMM. Daar is de Review Commissie erg tevreden over. Ook is het onderzoek sterk vertegenwoordigd in twee zwaartepunten van de Vrije Universiteit: Human Health & Life Sciences en Energy & Sustainability.