Gemeente Ameland


Zilveren Quality Coast Award voor Ameland

Wethouder Will Bakema ontving op woensdag 18 mei 2011 in strandpaviljoen View in Rockanje voor Ameland de zilveren Quality Coast Award uit handen van juryvoorzitter Hendrik Oosterveld namens de Vereniging Kust & Zee. Door het behalen van het keurmerk heeft Ameland wederom internationale erkenning gekregen in het streven naar een zo groot mogelijke kwaliteit in mens- en natuurvriendelijk toerisme. Voor 2009 en 2010 ontving Ameland als enige Waddeneiland ook al de Quality Coast Award.Â

Dit jaar heeft de Coastal & Marine Union-EUCC, waarvan de Vereniging Kust & Zee onderdeel is, nieuwe kwalificaties geïntroduceerd voor de award. In plaats van de toevoeging van één of twee sterren hanteert zij drie kwalificaties: brons, zilver en goud. Met een rapportcijfer van 8.0 eindigde Westvoorne op nummer 1 van de top 10. Ameland scoorde een totaal van 7.7 punten en kreeg zilver toebedeeld. In de puntentelling scoort Ameland voornamelijk goed op milieu.

Vlag Quality Coast Award

âHet toekennen van de Quality Coast Award aan Ameland zien we als een waardering voor alle inspanningen om het eiland te verduurzamen. Op het eiland koesteren we onze waarden door zorgvuldig om te gaan met de natuur en het cultureel erfgoed en tegelijkertijd ruimte te behouden om innovatieve oplossingen toe te passen. Daar blijven we ons best voor doen. De volgende keer gaan we voor goud!â, aldus wethouder Bakema.

De Quality Coast Award is een Europees keurmerk voor duurzaamheid van kustgemeenten. De award wordt uitgereikt door een internationale jury aan kustplaatsen die bijzondere inspanningen leveren op het gebied van toerisme en milieuzorg. Daarbij moet de gemeente het behoud van natuur en landschap, eigen identiteit en cultureel erfgoed hoog in het vaandel hebben staan. Het Quality Coast-programma is een overkoepelend keurmerk waarin de scores van diverse andere keurmerken, waaronder de Blauwe Vlag, wordt verwerkt. Op 19 mei 2011 wordt in Biddinghuizen bekend gemaakt of Ameland ook in 2011 de Blauwe Vlaggen mag hijsen.