Gemeente Lingewaard


Looproute Atrium naar centrum Bemmel voorlopig gehandhaafd

Onlangs hebben bewoners van het Atrium een brief van de gemeente ontvangen waarin is meegedeeld dat de huidige looproute naar het centrum van Bemmel voorlopig blijft gehandhaafd. Een veilige looproute leidt via het voetpad langs Huize Centurio. De wens om een korte looproute naar het centrum aan te leggen gaat voorlopig niet in vervulling.

In de brief stelt het gemeentebestuur dat eerst bij de ontwikkeling van het perceel Loostraat 8 een adequate verbinding zal worden aangelegd naar de oversteekplaats bij de rotonde waarbij de aanleg van een voetpad richting rotonde Loostraat de enige oplossing is die veilig kan worden gerealiseerd. Om dat te realiseren is de medewerking nodig van de desbetreffende grondeigenaren.

Een alternatief in de vorm van een smal pad langs het fietspad is uit oogpunt van veiligheid voor voetgangers niet raadzaam. Het doorgaande (brom-) fietsverkeer is er niet op bedacht dat er plotseling voetgangers op het fietspad kunnen komen op andere plaatsen dan de daarvoor ingerichte oversteekplaatsen. In dat kader speelt ook de aansprakelijkheid van de gemeente een belangrijke rol. Omdat de aanleg van een voetverbinding tussen de Gruit en de oversteekplaats bij de rotonde niet snel te realiseren is, is de voetgangerssluis naast huize Centurio ruimer afgesteld zodat deze route ook gebruikt kan worden door mensen met een rollator. Het gemeentebestuur is er zich van bewust dat deze route een omweg van ca. 200 meter betekent; echter deze route is veilig en zonder kleerscheuren te bewandelen.

De huidige situatie blijft dan ook gehandhaafd totdat bij de ontwikkeling van het perceel Loostraat 8 een adequate verbinding zal worden aangelegd naar de oversteekplaats bij de rotonde Loostraat.