Openbaar Ministerie

OM: Voormalig wethouder Alphen maakte zich niet schuldig aan valsheid in geschrifte

18 mei 2011

OM: Voormalig wethouder Alphen maakte zich niet schuldig aan valsheid in geschrifte

De voormalig Alphense wethouder Schings heeft zich niet schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Tot die conclusie komt het Openbaar Ministerie in Den Haag na onderzoek. Volgens de officier is er daarom geen reden om over te gaan tot vervolging en de zaak is geseponeerd. Zowel de aangever als de voormalig wethouder zijn inmiddels op de hoogte gebracht van deze beslissing.

De politie kreeg op 5 januari 2011 een aangifte binnen van valsheid in geschrifte en overtreding van de Gemeentewet. Een inwoner van de gemeente Alphen had deze aangifte gedaan bij de burgemeester van Alphen aan den Rijn. De burgemeester heeft de aangifte vervolgens overgedragen aan het OM.

Volgens de aangever was de voormalig wethouder niet feitelijk verhuisd naar Alphen aan den Rijn en had hij daarom relevante verhuispapieren valselijk ingevuld. Uit het onderzoek is hier echter geen bewijs voor gevonden.

Er is gebleken dat de voormalig wethouder per 1 mei 2010 zijn huurwoning in Alphen heeft betrokken, nadat hij zich per 1 april 2010 had ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). In de tussenliggende maand is er in de woning geklust. De heer Schings heeft verklaard dat hij van maandagochtend tot vrijdagavond in zijn woning in Alphen aan den Rijn verbleef. Hieruit blijkt dat die woning zijn hoofdverblijf was en hij zich dan ook rechtmatig heeft ingeschreven als ingezetene van de gemeente Alphen. Dat hij in de weekends bij zijn gezin in Amsterdam verbleef doet daar niets aan af. Inschrijving in het GBA verplicht iemand niet daar zeven dagen per week te overnachten.