Veilig Verkeer Nederland

VVN: elektrisch rijden mag geen gevaar opleveren voor voetgangers en fietsers

woensdag, 18 mei 2011

Een geruisloos voertuig kan voor onveilige situaties zorgen. Onderzoek naar de verkeersveiligheid van stille elektrische voertuigen staat hoog op de wensenlijst van VVN. Het probleem is, dat mensen de voertuigen niet horen aankomen. "Wij willen zeker weten dat de verkeersveiligheid gewaarborgd is, als elektrisch rijden grootschalig ingeburgerd raakt."

Dat zei Rob Stomphorst van VVN gisteren bij de start van een demonstratieproject van Siemens en BMW in Den Haag. In het project gaan Mini's van BMW gebruik maken van oplaadpalen van Siemens. Ook deze partijen zijn zich bewust van het probleem van geruisloze auto's.

Gevaarlijk stil

Het motorgeluid van elektrische voertuigen is verwaarloosbaar. Omdat bij een lage rijsnelheid ook het bandengeluid gering is, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Onder andere fietsers en voetgangers vertrouwen mede op hun gehoor bij het waarnemen van naderende auto's.

Ervaringen in Japan en de Verenigde Staten lijken er op te wijzen dat elektrische auto's vaker betrokken zijn bij ongevallen met fietsers en voetgangers dan auto's met een verbrandingsmotor.

Effect van geluid

Een verband met het gebrek aan geluid ligt voor de hand, maar is niet onomstotelijk aangetoond. Evenmin is duidelijk of de buitenlandse ervaringen ook voor Nederland gelden. Vandaar dat VVN het probleem ook hier onderzocht wil hebben.

Samen met de gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat en Transportbedrijf Peter Appel is VVN in overleg om hierover een onderzoeksopdracht te geven aan de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

VVN wil bij dit onderzoek het effect van kunstmatig toegevoegd geluid betrekken. Is het veiliger wanneer stille voertuigen bij lage snelheden toch geluid produceren?

Hoe klinkt dat dan?

BMW en Siemens nemen alvast een voorsprong op het onderzoek. Zij organiseren een wedstrijd voor de beste geluiden voor elektrische auto's, een initiatief dat wordt gesteund door VVN.

Via de website www.elektrischrijdenhoeklinktdat.nl kunnen tot 10 juni 2011 creatieve oplossingen worden ingediend.

In september maakt een jury, waarin onder meer voorzitter van het Formule E-Team Prins Maurits en VVN-voorzitter Karla Peijs zitting nemen, de winnende geluiden bekend.

Lees meer over de veiligheid van elektrisch rijden in het VVN-dossier Elektrische auto's.