Vrije Universiteit Amsterdam

Delinquentie en werk bij hoogrisico jongens tot 32 jaar


* Startdatum: 18-05-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Working their Way into Adulthood. Delinquency and employment in high risk boys to age 32


* Spreker: V.R. van der Geest


* Promotor: prof.dr.mr. C.C.J.H. Bijleveld prof.dr.mr. A.A.J. Blokland


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Promotie

Van een groep van 270 jongens die begin jaren negentig behandeld zijn geweest in een justitie-inrichting komt een groot deel opnieuw in contact met justitie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Victor van der Geest. De leeftijd waarop en de regelmaat waarmee dit gebeurt, met andere woorden hun 'criminele carrière', hangt samen met combinaties van psychologische en achtergrondkenmerken. Het blijft echter moeilijk om op basis van deze kenmerken te voorspellen hoe jongeren zich zullen ontwikkelen. Veranderingen op verschillende levensdomeinen, zoals het vinden van werk, spelen een belangrijke rol.

Om een beter beeld te krijgen van het verloop van delinquentie en wie er uiteindelijk stoppen met crimineel gedrag, wie juist doorgaan en welke factoren daarbij een rol spelen, keek Van der Geest naar de ontwikkelingspaden van delinquent gedrag van 12 tot 32 jaar. Een deel van de verklaring voor de verschillende ontwikkelingen vond hij in persoons- en achtergrondkenmerken. De afname in delinquentie rond 30-jarige leeftijd, zelfs bij hoogfrequente daders, doet echter vermoeden dat er behalve vroeggemeten kenmerken ook andere factoren van invloed zijn op het verloop.

Het hebben van werk, ongeacht de soort, leidt tot een afname in delinquentie. Het effect van regulier werk is bovendien sterker dan het effect van uitzendwerk. Dit komt overeen met het idee dat de kwaliteit van werk en doorgroeikansen van belang zijn in het effect op criminaliteit. Hoewel de meeste mannen op enig moment wel een baan vinden, is slechts een klein deel in staat om het werk ook vast te houden. Enerzijds is dit het gevolg van obstructies, veroorzaakt door veroordelingen en detentie, anderzijds lijkt Van der Geests bevinding er op te wijzen dat interventies voor deze hoogrisico mannen niet alleen moeten inzetten op het vinden van werk, maar ook op het behouden van werk.

Het proefschrift is te downloaden via VU-DARE

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam