Raad van State


woensdag 18 mei 2011
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de aanwijzing door de toenmalige minister van LNV van het gebied Groote Peel als speciale beschermingszone als bedoeld in de Habitatrichtlijn. Verder heeft de minister een eerdere aanwijzing als bedoeld in de Vogelrichtlijn gewijzigd. In het aanwijzingsbesluit staat welke types plant-, grond,- en diersoorten in het gebied voorkomen. Door de aanwijzing is duidelijk welke kwetsbare natuurwaarden in de gebieden bescherming krijgen. Het besluit bevat ook de doelstellingen om het gebied in stand te houden en verder te verbeteren. Niet geregeld is hoe deze doelstellingen moeten worden bereikt. Dat wordt geregeld in een beheerplan dat nog moeten worden vastgesteld. De Groote Peel bestaat vooral uit Europese heide en hoogveen. Verder komen onder meer de porseleinhoen, de kraanvogel, de blauwborst, de kolgans en de dodaars in het gebied voor. De afdeling Asten van de ZLTO en enkele agrarische bedrijven komen tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De ZLTO is het niet eens met de aanwijzing van het gebied voor zowel Europese heide als hoogveen. Volgens de organisatie zijn voor het behoud en de verbetering van de kwaliteit van heide en veen afwijkende grondwaterstanden nodig. De Groote Peel kan dus niet voor beide soorten worden aangewezen, aldus de ZLTO. De agrarische bedrijven vrezen vooral door de aanwijzing in hun bedrijfsvoering te worden belemmerd. (zaaknummer 200908107/1)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door het dagelijks bestuur van de Milieudienst West-Holland van hogere geluidswaarden voor 24 nieuwe appartementen op de zogenoemde MEAS-locatie in Leiderdorp. Deze appartementen maken onderdeel uit van een complex van 60 appartementen. Om het complex mogelijk te maken moeten een tankstation en een meubelzaak wijken. Het complex ligt bij de kruising van de Van der Valk Boumanweg met de Laan van Ouderzorg. Stichting 'Wijkteam Ockenrode/Nijenrode e.o.' vindt dat het geluidsrapport waarop de hogere waarden zijn gebaseerd, niet volgens de relevante regels is opgesteld. Ook zou het akoestisch onderzoek niet deugen, onder meer omdat geen rekening zou zijn gehouden met de cumulatie van geluid van de Van der Valk Boumanweg en de Laan van Ouderzorg. Verder is de verkeersintensiteit volgens de stichting hoger dan waarvan de milieudienst in de geluidsberekeningen uitgaat. Daarom komt zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007362/1)

12.45 uur

Zitting over het besluit van de toenmalige minister van Economische Zaken waarbij is ingestemd met een verhoging van de druk in het gasvoorkomen 'Bergermeer' van 35 bar naar maximaal 80 bar. Zo kan er meer gas in de bodem worden opgeslagen. Russisch gasbedrijf Taqa had om de verhoging gevraagd. De gemeente Bergen verzet zich tegen dit besluit. De gemeente vreest voor aardbevingen als er meer gas in de bodem wordt opgeslagen. Die bevingen deden zich in 1992 en in 2001 ook al voor in Alkmaar en Bergen, aldus de gemeente. Bovendien zou het niet nodig zijn om meer gas in de bodem op te slaan, omdat er voldoende gasvoorraden zijn. Daarom is zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt de gemeente de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. Eerder deed de Stichting Gasalarm2 al zo'n verzoek, in afwachting van de behandeling van de bezwaren door de minister. De Raad van State oordeelde toen dat het op dat moment niet nodig was om het besluit van de minister te schorsen. Die uitspraak met zaaknummer 201007729/1 is te vinden op de site. Bij die uitspraak is een persbericht uitgebracht dat, via 'PERS' en 'Persberichten', ook te vinden is op deze site. (zaaknummer 2011012602/2)

15.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan Chemelot Site Permit en Oci Nitrogen voor een nitraatfabriek aan de Koestraat in Geleen. Het gaat om een wijziging van een eerder verleende milieuvergunning voor de nitraatfabriek 2. In de fabriek worden de kunstmestsoort kalkammonsalpeter en ammoniakwater bereid, opgeslagen en overgeladen in tankauto's en spoorketels. Ook wordt salpeterzuur overgeladen. De bedrijven zijn het niet eens met een paar voorschriften uit de milieuvergunning. Zij vinden dat het voorschrift waarin staat hoeveel ammoniaknitraat mag worden uitgestoten, te streng is. Volgens hen is die norm technisch niet haalbaar. Hierdoor zouden zij hun werkzaamheden niet meer kunnen uitvoeren. Verder zijn volgens hen ook de technische eisen voor de productkoeler in de fabriek niet haalbaar. Daarom zijn zij tegen die milieuvoorschriften in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State de voorschriften voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201104350/2)