Zonnestudio's gaan Nederlanders massaal helpen met huidanalyse

Persbericht van Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ)

Samenwerking Verantwoord Zonnen vraagt aandacht voor bewuster zongedrag

Nieuwegein, woensdag 18 mei 2011 - Aanstaande zaterdag staat Nederland in het teken van de bescherming van de huid. Bij de Nederlandse zonnestudio's kunnen mensen op deze 'Bescherm je huid dag' een analyse van hun huid laten maken. De zonnestudio's die zijn aangesloten bij de Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) willen hiermee mensen optimaal voorbereiden op de zon en natuurlijk de aankomende zomerperiode. Uit onderzoek van de SVZ eerder dit jaar blijkt namelijk dat Nederlanders zich nog steeds vaak onvoldoende insmeren tijdens hun zomervakantie.

Bewust van huidtype
In totaal doen ruim 220 zonnestudio's verspreid over het hele land mee met dit initiatief om mensen bewuster te laten zonnen. De zonnestudio's willen mensen hiermee helpen hun huid te leren kennen op een laagdrempelige manier. "We merken dat veel mensen niet goed weten welk huidtype ze hebben. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop ze zich beschermen tegen de zon. Wij willen mensen bewust maken van hun zongedrag, zodat ze gewoon kunnen zonnen in de buitenlucht of onder de zonnebank zonder zich zorgen te maken. Door verstandig zongedrag zal het toenemende aantal gevallen van huidkanker verminderen," aldus Huib van Heest, voorzitter van de SVZ.

Meten is weten
Volgens Van Heest moet de laagdrempeligheid mensen aansporen om toch even snel de deskundigheid van de zonnestudio te raadplegen, vooral met de zomervakantie in het vooruitzicht. De kennis van de zonneconsulenten wordt tijdens deze dag daarom extra ingezet om iedereen informatie te geven over de omgang met de buitenzon. Juist onverantwoord zongedrag in de buitenzon resulteert namelijk meestal in huidverbranding.

"Nog veel te veel mensen denken dat het helemaal niet zo erg is om te verbranden, maar dat is het wel! Wanneer dat gebeurt, is er al schade aangericht aan de cellen in de huid. Het is daarom belangrijk om aan de hand van je huidtype te bepalen hoe lang je van de zon kunt genieten zonder te verbranden. Mensen hoeven geen afspraak te maken en zitten na de analyse nergens aan vast. Zo vlak voor de zomer, met alle geplande vakanties, weet je precies hoe je bewust met de zon kan omgaan," vertelt Van Heest. Het zonadviesgesprek met de huidanalyse duurt ongeveer tien minuten. Door een speciale vragenlijst of met een huidmeetsysteem wordt het huidtype bepaald.

Bescherm je huid dag
Bescherm je huid dag is een initiatief om ervoor te zorgen dat huidkanker eerder wordt herkend en minder vaak voorkomt door verstandig zonnen. De dag wordt georganiseerd door verschillende Nederlandse huidspecialisten in samenwerking met een aantal verenigingen, stichtingen en apotheken. Meer info is te vinden op http://www.beschermjehuid.com.

Over SVZ
Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) geeft voorlichting aan de consument over zonnen. De branchevereniging bevordert de kwaliteit en veiligheid van het zonnen onder de zonnebank met het opzetten en stimuleren van de Code voor Praktijkuitoefening, interne voorlichting aan leden en het bieden van en motiveren tot opleiding van het personeel van zonnestudio's. Daarnaast is SVZ gesprekspartner voor de overheid en andere partijen als het gaat over regelgeving, handhaving en zelfregulering. SVZ is een actief en gewaardeerd lid van de Europese koepelorganisatie van de zonnebranche. http://www.svzinfo.nl/

Links:
http://www.svzinfo.nl
Organisatie info:

Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ)

Voor meer inform atie kunt u contact opnemen met:

Samenwerking Verantwoord Zonnen
Huib van Heest, voorzitter en woordvoerder SVZ
Tel: 06-20 62 28 10
Mail: huib.vanheest@jk-nederland.nl

Het PR Bureau
Ruben Cusell / Frits Hendrickx
Tel: 020 - 670 22 32
Mail: ruben@hetprbureau.nl / frits@hetprbureau.nl