CDA


Verbeter toezicht en kwaliteit in het Hoger Onderwijs woensdag 18 mei 2011

Het CDA wil dat het toezicht in het Hoger Onderwijs wordt verbeterd. Zo wil Kamerlid Sander de Rouwe dat de eigen kwaliteitscontrole binnen de opleidingen vervangen wordt door sectorale controle. Bovendien wil het CDA met de introductie van een aanwijzingsbevoegdheid ingrijpen mogelijk maken als instellingen bestuurlijk tekortschieten bij de uitvoering van haar wettelijke taken.

De partij komt met deze voorstellen naar aanleiding van het inspectierapport over de kwaliteit van enkele HBO opleidingen. Hierin kwam het beeld naar voren dat er onvoldoende discipline is in de naleving van wettelijke voorschriften die essentieel zijn voor de bewaking van het afstudeerniveau. Volgens CDAâer De Rouwe borgt het stelsel van interne en externe kwaliteitsvoorzieningen onvoldoende dat zwakke opleidingen tijdig worden gesignaleerd en gecorrigeerd. Een betere (tussentijdse) controle en sneller ingrijpen is volgens De Rouwe nodig. âDit kan bijvoorbeeld door sectorvergelijking, maar ook door toezicht in de collegebanken in plaats van alleen de bestuurskamersâ.

De vrijheid en autonomie binnen het Hoger Onderwijs wil De Rouwe in stand houden. âWij zoeken de oplossing niet in meer regels, maar wel in beter toezichtâ. De vrijheid is echter niet onbegrensd: âTegenover deze vrijheid staat wel de spiegelbeeldige verantwoordelijkheid van instellingenâ. Als deze niet wordt genomen wil het CDA sneller optreden door de staatssecretaris een aanwijzingsbevoegdheid te geven. De Rouwe: âDe vrijheid van onderwijs is geen schuilplaats voor mismanagement of slecht onderwijs. Het is daarom onze plicht om in het belang van de student in te grijpen als onderwijsgeld ondoelmatig wordt besteedt.