Ingezonden persbericht


Balinese dans en gamelan in tuin van Volkenkunde

Zondag 22 mei
Museum Volkenkunde Leiden

Wie aanstaande zondag de museumtuin van Museum Volkenkunde binnenwandelt, waant zich voor enkele uren op een Indonesisch eiland. Die dag zal de Balinese gamelan groep Sekar Alit, het 'huisorkest van het museum', om 14.00 en om 15.15 uur op het buitenterrein van Volkenkunde een optreden verzorgen begeleid door Balinese dans. De zo karakteristieke gamelanklanken zullen tot ver over de Singel te horen zijn! Om dit prachtige instrumentarium en het optreden van de dansgroep Sanggar Mira en de dansers Wolter Gerungan en Arjanti Sosrohadikoesoemo goed te kunnen bekijken, is het raadzaam een goed plekje in de tuin te zoeken. De toegang tot dit bijzondere optreden is gratis!

Museum Volkenkunde beschikt sinds 1996 over een Balinese gamelan. Onder leiding van Henry Nagelberg bespeelt de groep Sekar Alit (kleine bloem) dit instrumentarium. Aanstaande zondag treden zij om 14.00 en 15.15 uur buiten op; bij slecht weer verhuizen ze naar binnen. Beide optredens starten en sluiten af met een instrumentaal stuk, met de voor Balinese muziek kenmerkende levendigheid. De welkomstdans wordt uitgevoerd door de gracieuze danseressen van de dansgroep Sanggar Mira o.l.v. Ayu Supriono. Imposant is de heldhaftige Baris Tunggal, een krijgsdans waarin een jongeman zich voorbereidt op de oorlog, uitgevoerd door danser Wolter Gerungan. De laatste dans is een klassieke maskerdans, de Topeng Tua, waarin Arjanti Sosrohadikoesoemo het karakter van een oude man uitbeeldt. Behalve danseres is Arjanti ook muzikante in het orkest Sekar Alit.

Programma:
Tabuh Pategak Barong (ouverture)
Panyembrama (welkomstdans)
Baris Tunggal (krijgsdans)
Sidakarya
Topeng Tua (dans van een oude man)
Gilak Penutup (slotstuk)

KIJK OP WWW.VOLKENKUNDE.NL VOOR HET VOLLEDIGE VAKANTIEPROGRAMMA.

Het stichtingsjaar 1837 maakt Museum Volkenkunde in Leiden tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Het beheert anno 2011 meer dan 200.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de hele wereld. Toonaangevend wetenschappelijk onderzoek, spraakmakende publieksprogramma's en de vele internationale samenwerkingsprojecten maken Museum Volkenkunde tot een van de belangrijkste Europese expertisecentra op gebied van mondiale culturen.

()

Persbericht Museum Volkenkunde

Steenstraat 1| postbus 212 | 2300 AE | Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl

Openingstijden museum: dinsdag tm zondag van 10.00-17.00 uur. Geopend met Hemelvaart en Pinksteren. Entree: 3,50 | 1,00 | Mk gratis. Elke woensdag is de entree gratis.