Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Zes ton voor behoud monumentale gevels Sjpoarkolonie

Sittard-Geleen, 18 mei - Het colllege van B&W stemt in met het beschikbaar stellen van 600.000 euro voor het behoud van de monumentale gevels van de Sjpoarkolonie aan de Tunnelstraat in Sittard. ,, Het besluit tot het in stand houden van de gevels en de karakteristieke dakaanzichten draagt bij aan het behoud van waardevolle historische structuren en daarmee aan de versterking van de ruimtelijke kwaliteit en het woonklimaat in de stad', aldus wethouder Ruud Guyt (Monumenten).

Tekort

Op 16 december 2010 heeft de gemeenteraad besloten in te stemmen met het verstrekken van de aanvullende middelen ter hoogte van 1.600.000 euro Het bedrag werd toegekend met het oog op het veiligstellen van de verstrekte Vanderlaan-subsidie voor bouwblok 3 (hoek Paardestraat-Odasingel), ter realisatie van de bouwstart van bouwblok 8 (voormalige verpleegstersflat) en het behoud van de monumentale gevels bij de herstructurering van de Sjpoarkolonie.

Sjpoarkolonie

De Sjpoarkolonie is een arbeiderswijk uit het begin van de twintigste eeuw, die zich naast de bijzondere stedenbouwkundige structuur kenmerkt door een bijzondere bebouwing.

In stedenbouwkundige zin is de Sjpoarkolonie gebouwd volgens het principe van het 'Tuindorpideaal', waarbij groen een belangrijke positie innam.

De plattegrond van de Sjpoarkolonie bestaat uit twee driehoeken, waarvan de wegen samen komen aan het pleintje dat is gelegen tussen de Klaverstraat en de Limbrichterweg. Dit pleintje vormt de spil van het wegenpatroon. De oorspronkelijke opzet en het wegenpatroon van de wijk is bewaard gebleven. Het oudste en meest karakteristieke deel van de Sjpoarkolonie dateert uit 1920/1921 en ligt in het westelijke deel van de driehoek tussen de Tunnelstraat, de Akkerstraat en de Korenstraat. Dit deel kenmerkt zich door een ritmisch patroon van afwisselende goothoogten, terug liggende en vooruitspringende geveldelen, wisselend gebruik van top- en langgevels, bijzondere hoekoplossingen en detailleringen en een grote variatie in materiaalgebruik (hout, baksteen, natuursteen en pleisterwerk).

Gemeentelijk beschermd stads-of dorpsgezicht

Vanwege de ruimtelijke historische- en stedenbouwkundige waarden, de gaafheid en zeldzaamheden van de Sjpoarkolonie is enkele jaren geleden gekozen voor aanwijzing van het gebied tot gemeentelijk beschermd gezicht. Deze aanwijsprocedure wordt voor het einde van het jaar afgerond.


Noot voor redacties