Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT


2011/YG_49
Buitenpost, 18 mei 2011

Eerste werksessie Nije Pleats succesvol in Achtkarspelen

Wethouder Jan Lammers van de gemeente Achtkarspelen heeft dinsdag 17 mei uit handen van dhr. Broos uit Drogeham het Advies- en Werkboek van de Nije Pleats ontvangen. De gemeente kan met deze werkboeken uitbreidingswensen van boeren beter en sneller beoordelen. Aanleiding hiervoor zijn de uitbreidingsplannen van het agrarische bedrijf van de familie Broos uit Drogeham.

De Nije Pleats is een onderzoek door een onafhankelijk kernteam, in opdracht van de Provincie Fryslân, naar schaalvergroting in de landbouw en dan met name de landschappelijke inpassing van agrarische bebouwing.

Door de gemeente is namens familie Broos een verzoek ingediend bij de Nije Pleats. In samenwerking met de gemeente Achtkarspelen, provincie Fryslân, Landschapsarchitect, Hûs & Hiem, Landschapsbeheer Fryslân en de familie Broos is op de uitbreidingslocatie een werkbijeenkomst gehouden. Na deze bijeenkomst weet de opdrachtgever onmiddelijk waar hij aan toe is en hoe hij zijn plan moet indienen om medewerking te kunnen krijgen. Daarmee wordt voorkomen dat een bouwplan door afzonderlijke instanties wordt bekenen waardoor de samenhang ontbreekt. Met alle partijen is gekomen tot een uitbreidingsconcept voor het bedrijf voor de komende jaren.

De gemeente Achtkarspelen is van plan voortaan bij grotere uitbreidingsplannen in de landbouwsector de Nije Pleats inschakelen. Hierdoor wordt veel tijd bespaard.