Plannen Kamp grote weerslag op kwaliteit opvang en arbeidsparticipatie


Kinderopvang maakt zich zorgen over de toekomst

AMSTERDAM, 20110518 -- KIK (een vereniging van twaalf maatschappelijke kinderopvangorganisaties die verantwoordelijk is voor ongeveer 85.000 kinderen) maakt zich grote zorgen over de toekomst van de kwaliteit van de kinderopvang als gevolg van recente ontwikkelingen in de politiek.

De brief die minister Kamp op 13 mei jl. aan de Tweede Kamer stuurde, is een regelrechte aanval op de sector, die hiermee wordt neergezet als frauduleus of ten minste als een sector die oneigenlijk gebruik bevordert omdat er met dagdelen in plaats van uren wordt gewerkt.

Deze aantijgingen zijn een slag in het gezicht van KIK, de voorgestelde maatregelen niet minder. Het is onvermijdelijk dat door verregaande flexibilisering de prijs per uur aanmerkelijk hoger zal liggen dan de huidige uurprijs. Allereerst zijn de gevolgen hiervan voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de kinderopvang desastreus, wat direct zijn weerslag zal hebben op de arbeidsparticipatie.

Daarnaast is het de vraag of de kwaliteit van de opvang in dit geval kan worden gewaarborgd. Kinderopvangorganisaties zullen genoodzaakt zijn tot kostenreducties die in voorkomende gevallen worden behaald door slechts minimaal te voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en door te bezuinigen op het personeel (in omvang en opleidingsniveau). De daarmee gepaard gaande gevolgen voor de kwaliteit van de opvang laten zich raden.

Kwaliteit kan alleen geleverd worden als er voldoende en goed opgeleid personeel is, iets waarin de kinderopvang de laatste jaren intensief heeft geïnvesteerd. Daarnaast komt de pedagogisch medewerker /kind-ratio ernstig onder druk te staan, terwijl een van de breed omarmde conclusies van de Commissie Gunning was deze juist aan te scherpen (het vier-ogen principe).

Ten slotte heeft de uur-regeling ook zijn weerslag op de pedagogische kwaliteit binnen het kinderdagverblijf: kinderen hebben baat bij een stabiele omgeving, die ernstig verstoord wordt als kinderen op alle mogelijke tijdstippen worden gebracht en gehaald, met alle onrust die dit met zich meebrengt.

KIK doet een sterk pleidooi voor rust en voor een gedegen evaluatie van de Wet kinderopvang, waarbij het aanstaande resultaat van de Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse van kinderopvang (die mede door KIK gefinancierd wordt) gedegen input kan leveren. KIK roept op om op korte termijn geen bezuinigingen door te voeren die de beroepsbevolking in het algemeen en de kinderopvangsector, de kinderen en hun ouders in het bijzonder grote schade zullen toebrengen.





Ingezonden persbericht