FNV KIEM
Symposium crowdfunding in pakhuis De Zwijger

woensdag 20 april 2011 / Redactie / geen reacties

In samenwerking met Cultuurfabriek organiseert FNV KIEM op 18 mei in Pakhuis De Zwijger een symposium over crowdfunding. Dat is een nieuwe vorm van financiering van projecten, waarbij een groep mensen geld inzamelt om het benodigde kapitaal bijeen te brengen voor een project.

Internet speelt een belangrijke rol bij deze vorm van financiering. De snelle en efficiënte manier van communiceren die internet eigen is, maakt het mogelijk om snel een groep `investeerders' bij elkaar te brengen. Samen genereren deze financiers een grotere som geld dan zij in hun uppie voor elkaar zouden kunnen krijgen voor het financieren van hun ideeën.

Kunstfinanciering
Ook in de kunsten is crowdfunding in opkomst. Om betrokkenheid te creeëren bij de achterban en om financieel draagvlak te vinden om projecten te realiseren. Maar hoe werkt deze `micro sponsoring' in de praktijk? Hoe werf je publiek voor jouw project? En hoe onderhoud je deze verbondenheid? En is crowdfunding alleen geschikt voor gehaaide kunstenaars? Komt door crowdfunding de autonomie van de kunst(enaar) in het gedrang?

Over deze vragen praat Pauline Fokkelman op het symposium met ontwerper en creatief ondernemer Gijsbert Koren, projectmanager Roy Cremers van de crowdfunding-website Voor de Kunst, fotograaf Daniel Cohen, die zijn project `Mijn naam is Cohen' volledig heeft laten financieren via crowdfunding, en beeldend kunstenaar Niels Janssen, tevens oprichter van crowdfunding-platorm Micromecenas.

Waar, wanneer en hoe laat
Het symposium van de FNV KIEM vakgroep Beeldend en Cultuurfabriek begint 18 mei om 20 uur en duurt tot 22 uur. De locatie is Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. De entree is gratis. De reiskosten van FNV KIEM-leden worden vergoed

Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden.

Meer info:

-Gijsbert Koren: "Het gaat niet meer om return on investment, maar om return on involvement". Meer info op de website van Koren.
- Daniel Cohen kon zijn project `Mijn naam is Cohen' voor 100 procent financieren via crowdfunding omdat 61 donateurs samen EUR10.000 ophaalden. Het was een van de eerste zes crowdfunding pilotprojecten van Voordekunst.

- Micromecenas-stichter Niels Janssen: "Een duurzame band tussen kunstenaar en micromecenas kan veel kunst helpen behouden. De kunstenaar moet zelf in die band investeren."

- Roy Cremers: projectmanager Voordekunst, een online platform om kunstprojecten te ondersteunen.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fwww.fnv-kiem .nl%2Fnieuws%2Fkunst-en-podium%2F934&layout=button_count&show_faces=tru e&width=450&action=like&font=arial&colorscheme=light&height=21