Gemeente Achtkarspelen


Buitenpost, 18 mei 2011

Opening recreatief fietspad Pûsterpaad in Surhuizum

Woensdag 18 mei is het recreatief fietspad van het Langfal naar het Langpaed (Pûsterpaad) in Surhuizum feestelijk geopend. "Een langekoesterde wens van omwonenden en Plaatselijk Belang Surhuizum gaat in vervulling met de aanleg van dit fietspad", aldus wethouder Jan Lammers in zijn welkomstwoord tijdens de officiële opening.

De wethouder wees op de lange tijd van voorbereiding, voor een groot deel veroorzaakt door de noodzakelijke grondaankopen. Voorzitter Lammert Postma van de Herinrichting Achtkarspelen-zuid (HAZ) bevestigde deze gang van zaken en wees op de functie van de landinrichtingscommissie. Uitgangspunt was vrijwillige kavelruil van boeren, een proces dat wat langer heeft geduurd dan was gepland. Samen met de wethouder onthulde Postma het naambord van het fietspad, dat de naam "Pûsterpaad" heeft gekregen.

Het fietspad, dat is aangelegd door aannemersbedrijf Djurrema, Jansma en Van Dijk uit Buitenpost, kon mede worden gerealiseerd door een subsidie van Plattelânsprojekten Noordoost Fryslân.

Pûsterwei

De Pûsterwei is de weg die loopt door het buurtschap Ophuis of de Pûs onder Surhuizum, een voormalig zandpad of reed. Dit zandpad liep van It Langfal naar de Hurde Eker, in de tegenwoordige situatie onveranderd. Bij herfst- en winterperiodes was het pad vaak onbegaanbaar voordat het verhard werd. In 1959 werd er een wegverharding gerealiseerd. Op de kruising met het Langfal in noordelijke richting liep de 17e eeuwse Pûsterwei of het Pûsterpaed door de landerijen waar het een verbinding had met een 19e eeuws voetpad dat door de weilanden voerde van west naar oost, evenwijdig aan It Langpaed en kwam uit op de huidige Doarpsstrjitte.