Gemeente Maastricht
Vooraankondiging Hoorzitting Drugsbeleid gemeenteraad Maastricht

De gemeenteraad van Maastricht bereidt de besluitvorming voor over de aanpak van de drugsoverlast.

18 april 2011

Om deze goed voor te bereiden heeft de gemeenteraad besloten tot het organiseren van een hoorzitting op 18 mei van 9.00 tot 18.00 uur in de raadzaal Mosae Forum Maastricht.

Met een aantal betrokkenen wil de gemeenteraad graag spreken. Het gaat dan om betrokkenen zoals scholen, buurtraden en opvangorganisaties. Maar ook met ervaringdeskundigen zoals burgemeesters die als portefeuillehouder in hun stad samen met de gemeenteraad belangrijke stappen hebben gezet in de bestrijding van drugsoverlast. Tenslotte wil de raad ook graag worden geïnformeerd worden door wetenschappers die op dit terrein onderzoek hebben gedaan.

Onderwerpen die een rol spelen betreffen ondermeer het plan om een groot deel van de coffeeshops te verplaatsen naar de randen van de stad. Ook de eventuele invoer van een wietpas (toepassing van het ingezetenencriterium) en de aanpak van drugsrunners maken deel uit van dit dossier.

Het is de gemeenteraad bekend dat er op korte termijn nieuwe gegevens bekend zullen zijn zoals bijvoorbeeld de uitspraak van de RvS inzake de toepassing van het ingezetenen criterium bij de toegang tot coffeeshops. Dat laat het belang van deze hoorzitting echter onverlet. Voorkomen moet worden dat betrokken beleidsbepalers en besluitvormers op elkaar gaan wachten en de burgers met de overlast achterblijven.