Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 mei 2011

Schriftelijke vragen van het lid Jadnanansing (PvdA) over 3000 promotieplaatsen die zullen verdwijnen bij Nederlandse universiteiten door de bezuinigingen aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

1. Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving rond de bezuinigingen op onderzoek en wetenschap wat een verlies van 3000 promotieplaatsen met zich meebrengt? (1)
2. Hoe beoordeelt u deze zorgwekkende berichtgeving?
3. Hoe kijkt u aan tegen het signaal van de voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) dat Nederland met deze bezuinigingen en bijkomende effecten een 2e rangs onderzoeksland wordt?
4. Hoe moeten deze bezuinigingen gezien worden in het licht van eerdere mededelingen door kabinetsleden dat er per saldo niet op hoger onderwijs en wetenschap bezuinigd zou worden?
5. Bent u het met mij eens dat deze bezuiniging en kaalslag binnen het wetenschappelijk onderzoeksveld niet strookt met de Nederlandse ambities als topkennis- en onderzoeksland en deze positie ook in ernstige mate in gevaar brengt? Zo, nee waarom niet?
6. Bent u bereid om deze vragen in ieder geval te beantwoorden voor het komende algemeen overleg over de beleidsreactie strategische plannen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW)?

(1) NOS Journaal, dinsdag 17 mei 2011, (uitzending 20:00 uur)

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694
b.wiechmann@tweedekamer.nl