Gemeente Tilburg

Inval in Helmond bij aanpak vrijplaatsen

Vandaag is onder regie van de Taskforce B5 een inval gedaan op locatie aan het Fon Groffenplein in Helmond. Deze actie is onderdeel van de strategie van de Taskforce B5 om de vrijplaatsen in Brabant aan te pakken. Tijdens de inval zijn controles uitgevoerd door de gemeente en de Belastingdienst. Ook het Openbaar Ministerie en de politie hebben onderzoek gedaan.

Het doel is om in Brabant geen plaatsen te creëren of te laten bestaan waar wet en regelgeving onvoldoende wordt gehandhaafd. Dit past ook in het landelijke overheidsbeleid. De vijf grote Brabantse steden (B5) hebben ervoor gekozen om hun informatie en daadkracht te bundelen, zodat zij hard en doeltreffend kunnen optreden. De inval in Helmond vandaag is zowel bestuursrechterlijk, fiscaal als strafrechtelijk van aard. Alle overtredingen zijn gesanctioneerd en worden daar waar mogelijk vervolgd. De actie is erop gericht om een einde te maken aan de wetsovertredingen op deze locatie.

De resultaten van deze actie zijn vooralsnog.

a. BRZN:

Tijdens de actie van vandaag zijn op het Fon Groffenplein 3 verdachten aangehouden: drie mannen van 37, 53 en 58 jaar oud. Zij zijn aangehouden in het onderzoek van de Bovenregionale Recherche Zuid Nederland (BRZN) dat zich richt zich op een organisatie die zich in de provincie Brabant zou bezig houden met de georganiseerde hennepteelt en handel in hennep. Op dinsdagavond werd in dat onderzoek al een 40-jarige man aangehouden op Airport Eindhoven. Dit is de hoofdverdachte in het onderzoek en hij werd aangehouden na terugkomst van vakantie. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Tijdens de actie van woensdag 18 mei werd door de BRZN op het Fon Groffenplein één woning doorzocht. Daarbij werd een groot geldbedrag in beslag genomen en meerdere documenten. Deze zullen verder onderzocht worden. De doorzoeking leverde voor de politie wel een reden op om ook op een woonwagenkamp aan de Pastoor Elsenstraat in Helmond een woning te doorzoeken. Die zoeking is op dit moment bezig en daarvan zijn dan ook geen resultaten bekend.

Verder werd door de politie tijdens de actie van vandaag nog een gestolen fiets op het kamp aangetroffen en een plastic zak met hennep (gewicht onbekend). Beide zaken zijn in beslag genomen. De hennep wordt vernietigd en de fiets zal, indien mogelijk, terugbezorgd worden bij de rechtmatige eigenaar.

b.Belastingdienst:

Heeft op 5 locaties onderzoek gedaan naar financieel/fiscale gegevens. Het doel was om deze gegevens te verzamelen zodat daarnaar nog nader onderzoek gedaan kan worden.

c. Gemeente:

Heeft 10 locaties bezocht op het Fon Groffenplein. In totaal werden 15 bestuursrechtelijke overtredingen aangetroffen. Er was sprake van illegale bewoning, bouwen zonder vergunning en sociale zekerheidsfraude. Hiernaar wordt nader onderzoek ingesteld en waar nodig zal opgetreden worden.

Daarnaast zijn door taxateurs van de gemeente de gegevens van alle woningen aan het Fon Groffenplein geactualiseerd. Daaruit bleek dat van een aantal woningen de WOZ-waarde opnieuw moet worden bepaald.

d) Enexis

13 adressen naar binnen geweest op 7 plaatsen elektriciteitsfraude geconstateerd (geknoeid met de meter). Door Enexis is de stroom afgesloten (en weer aangesloten) na contant voldoen van boete).

Deze locatie is vorige week ook al onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek geweest. Het is in het belang van het onderzoek een bewuste keuze geweest dit strafrechtelijk onderzoek al eerder dan de geplande inval van vandaag te doen. Vanwege dit onderzoeksbelang worden hierover verder geen mededelingen gedaan.

Taskforce

In de Taskforce bestrijding georganiseerde criminaliteit werken het ministerie van Veiligheid en Justitie, de burgemeesters van de vijf grotere steden in Brabant, het openbaar ministerie, de nationale recherche, de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee en de drie Brabantse politiekorpsen nauw samen om de georganiseerde criminaliteit in Brabant terug te dringen.

Taskforce B5 staat voor een geïntegreerde aanpak van de georganiseerde criminaliteit door bestuurs- en strafrechterlijke handhaving, het ontmantelen van criminele samenwerkingsverbanden, het zicht krijgen op achterliggende gelegenheidsstructuren en het tegengaan van de verweving van de onder- en bovenwereld.

Meer informatie voor de pers:
Brugt Groenevelt / Gemeente Tilburg
Woordvoerder burgemeester Peter Noordanus
(voorzitter TaskforceB5)
013 5428333 / 06-12916887
brugt.groenevelt@tilburg.nl